Думка експерта: Українці готуються скуповувати готівковий долар

Вівторок, 14 червня 2011, 18:13

В травні українці придбали на 4% більше іноземної валюти, ніж у квітні.

Така ситуація, як зазначає керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club Микола Івченко, є нетиповою для цього місяця.

Причин для цього, на думку експерта, було декілька: більш ліберальна валютна політика НБУ, девальвація білоруського рубля на 55%, а також зростання вартості долара в світі на тлі посилення побоювань щодо уповільнення економіки США. У результаті, середній курс продажу готівкової американської валюти в Україну за травень виріс до 8,002 гривні, наголошує Івченко.

За його словами, для стримування зростання вартості долара НБУ був змушений збільшити обсяг валюти, що продається - з 83,7 мільйона доларів в квітні до 1,211 мільярда доларів у травні. Це призвело до зниження золотовалютних резервів на 484 мільйона доларів до 37,868 мільярда доларів.

"Ситуація на валютному ринку залишається стабільною. Незважаючи на декларовану лібералізацію валютного ринку, НБУ продовжує активно брати участь у торгах на міжбанку, згладжуючи коливання", - відзначає експерт.

Попит на готівкову іноземну валюту, відзначає Івченко, буде влітку поступово зростати. Це він пояснює сезоном відпусток, невизначеністю у співпраці України з МВФ і побоюваннями населення з приводу стабільності гривні.

"Чекати істотних коливань курсу долара на внутрішньому ринку не варто, так як економічна ситуація в світі і в Україні відносно стабільна, а в НБУ є достатньо коштів для підтримки національної валюти", - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!