Думка експерта: В АПК щороку необхідно інвестувати 6-7 мільярдів

П'ятниця, 20 травня 2011, 12:44

Для реалізації потенціалу вітчизняного агропромислового комплексу щороку необхідно інвестувати у галузь принаймні 6-7 мільярдів доларів США.

Таку думку висловив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

За його словами, за останні три роки аграрний сектор втратив на соціальному донорстві 77,4 мільярда гривень, що складає 11,2% від валового виробництва.

До прикладу, у країнах ЄС доля державної субсидії у вартості продовольства складає 36%, у США - 18%, в Японії - близько 60%.

Реклама:

Загалом, досягнути успіху, на його думку, можна лише оголосивши мораторій на будь-які обмеження у реалізації вирощеної продукції як на території України, так і за її межами.

Нагадаємо, 19 травня Верховна рада прийняла у другому читанні і в цілому урядовий законопроект №8321, яким встановлюються мита на експорт зернових у розмірі від 9 до 14%.

Зокрема документ передбачає введення на перід до 1 січня 2012 року 9%-ве мито на експорт пшениці, 12%-ве - кукурудзи і 14% - на експорт ячменю.

При цьому, згідно з документом, уряд пропонує встановити мито на пшеницю не менше 17 євро/тонну, на кукурудзу - 20 євро за тонну, ячмінь - 23 євро за тонну.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: