Україну від Митного союзу "відділяють" переговори із 152 країнами СОТ

Вівторок, 17 травня 2011, 10:19

Україна може вступити до будь-якого торговельного об'єднання за своїм вибором, але при цьому вона має дотримуватися взятих на себе зобов'язань, або провести переговори про їхню зміну зі 152 країнами-членами Світової організації торгівлі.

Таке пояснення дав речник СОТ Кіт Роквелл в інтерв'ю Радіо "Свобода".

"У світі існують сотні багатосторонніх та двосторонніх регіональних торговельних угод, про які сторони повідомляють Світову організацію торгівлі. Переговори тривають і про створення нових організацій, чиї члени домовляються про пільгові умови торгівлі. Стаття 24 GATT, Генеральної угоди з тарифів і торгівлі, на якій базується СОТ, дозволяє подібні угоди", - сказав він.

"Митні союзи за визначенням створюються для того, щоб їхні члени мали певні пільги у торгівлі між собою, але тоді це може вплинути на інтереси інших торгових партнерів. Наприклад, країни, які вступили в Європейський Союз і змінили свої тарифи у відповідності до європейських, мали провести переговори зі своїми партнерами і знайти з ними компромісне рішення", - зазначив речник СОТ.

Реклама:

Роквелл пояснив, що Світова організація торгівлі - це "свого роду контракт".

"При вступі до СОТ уряди підписують контракт зі своїми торговельними партнерами. Зараз СОТ нараховує 153 члени, тож Україна має 152 торговельні партнери. Вступаючи до СОТ, Україна домовилася з цими 152 країнами, що її граничний тариф на сільськогосподарську продукцію буде 11%, а на промислову продукцію - 5%", - зазначив він.

"Якщо ви в односторонньому порядку хочете збільшити свої тарифи, то ви можете попросити дозволу у зв'язку з якимись тимчасовими обставинами, скажімо, різким зростанням імпорту. Є й інші обставини, за яких ви можете тимчасово підняти тарифи. Але якщо ви хочете підняти тарифи на постійній основі, то потрібно буде передомовитися про це з своїми торговельними партнерами", - наголосив речник СОТ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!