Арешт голови МВФ може поглибити боргову кризу у Європі

Понеділок, 16 травня 2011, 20:01

Арешт голови Міжнародного валютного фонду Домініка Стросс-Кана за звинуваченням у спробі зґвалтування знищив його шанси як кандидата на пост президента Франції і може посилити боргову кризу у єврозоні.

Про це пишуть журналісти агентства Reuters.

У наручниках і пригніченому настрої Стросс-Кан вперше з'явився перед журналістами в неділю увечері, коли двоє поліцейських вивели його із відділку і посадили в сіру машину.

Представники поліції сказали, що його відправлять на станцію реєстрації при кримінальному суді Манхеттена.

Реклама:

Звинувачення в сексуальних домаганнях на адресу голови МВФ обіцяють міжнародному кредитору кризу, в той час коли фонд намагається пом'якшити боргові проблеми єврозони, а на президентських амбіціях Стросс-Кана доведеться поставити хрест, хоча опитування громадської думки вказували на його явне лідерство.

Очікувалося, що глава МВФ постане перед Фемідою вже у неділю ввечері, але суд був перенесений, після того як слідчі попросили у судді ордер на медичне обстеження Стросс-Кана, заявив представник поліції.

Як повідомив один із його адвокатів, обвинувачений погодився на обстеження.

"Наш клієнт охоче погодився на медичну і криміналістичну експертизу сьогодні ввечері ... На вимогу уряду і у зв'язку із настанням пізнього вечора ми домовилися перенести офіційне пред'явлення звинувачення в суді до завтрашнього ранку", - сказав адвокат Вільям Тейлор.

За даними поліції, Стросс-Кан в поспіху залишив готель після спроби зґвалтування, а через кілька годин його вивели з салону першого класу літака Air France за кілька хвилин до вильоту рейсу в Париж.

Главі МВФ пред'явленн звинувачення у сексуальних домаганнях, незаконному утриманні і спробі зґвалтування, у разі доведення яких йому загрожує 15-20 років позбавлення волі.

Нині він перебуває в одиночній камері у в'язниці Гарлема.

МВФ призначив тимчасово виконуючим обов'язки керівника Джона Ліпскі - другого за значимістю чиновника фонду.

Звинувачення на адресу Стросс-Кана загрожують серйозною кризою інституту, який контролює глобальну економічну систему і видавав кредити на сотні мільярдів доларів країнам, а також відігравав важливу роль у спробі вирішити боргову кризу єврозони.

Євро впав до мінімуму шести тижнів до долара і до мінімуму двох місяців до єни, коли ринки відкрилися вранці в понеділок, оскільки новини про звинувачення щодо Стросс-Кана підвищили побоювання з приводу майбутнього програми фінансової підтримки Греції та інших країн єврозони, які мають значні борги.

Хоча Стросс-Кан не встиг зробити офіційної заяви про намір брати участь у наступних виборах президента у Франції, його вважали вірогідним кандидатом від партії соціалістів, а ранні опитування громадської думки вказували на те, що він сильно випереджає у популярності чинного президента Франції від партії консерваторів - Ніколя Саркозі.

"Новини з Нью-Йорка минулого вечора стали громом серед ясного неба", - сказала лідер соціалістів Мартіна Обрі.

Уряд Франції, так само як і політичні союзники і суперники Стросс-Кана закликали пам'ятати про презумпцію невинності, але його президентські амбіції, імовірно, знищені, якщо тільки його не визнають невинним.

"Все це просто неймовірно, дуже тривожно і прикро. Якщо факти вкажуть на істинність звинувачень ... це (злочин) буде такий, що принижує гідність усіх жінок. Це жахлива шкода іміджу Франції", - сказав інший імовірний кандидат на пост президента - центрист Франсуа Байру.

Лідер крайньо правих Марін Ле Пен сказала, що із надіями на президентський пост Стросс-Кана покінчено.

Як відомо, професор економіки і колишній міністр фінансів Франції Стросс-Кан став на чолі МВФ в листопаді 2007 року терміном на п'ять років і в розпал глобальної фінансової кризи зміг умовити лідерів європейських країн вкачувати мільярди доларів у світову економіку.

Він провів реформи, щоб забезпечити доступ вразливим економікам до екстрених позик і розширити представництво Китаю, Індії та Бразилії в керуючому раді МВФ.

Стросс-Кан брав участь в обговоренні та інших гострих питань, зокрема в суперечці між США і Китаєм про валютну політику.

Криза керівництва МВФ особливо турбує європейські країни, враховуючи найважливішу роль Стросс-Кана в наданні дотацій Ісландії, Угорщині, Греції, Ірландії та Португалії.

Стросс-Кан повинен був зустрітися з канцлером Німеччини Анголою Меркель у неділю і потім із міністрами фінансів єврозони в понеділок, щоб обговорити боргову кризу валютного блоку і питання про Грецію, яка не може виконати вимоги за програмою позики на 110 мільярдів євро, наданого Євросоюзом і МВФ в 2010 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!