В Чорнобилі подумують виробляти біопаливо

Понеділок, 16 травня 2011, 13:59
Державне агентство з управління зони відчуження має намір до березня 2012 року вивчити можливість виробництва в Чорнобильській зоні біопалива.

Про це повідомив заступник голови агентства Микола Проскура, передають "Українські новини".

18 березня Держагентство із зони відчуження підписало меморандум про співробітництво з Wageningen University and Research Centre, Інститутом біомаси та стійкого розвитку, створений навесні 2011 за підтримки Центру з біоенергетики Полтавської аграрної академії і бельгійсько-українським підприємством з вирощуванню і використання біомаси PhytoFuels Investments.

Метою меморандуму є реабілітація радіоактивно забруднених земель Чорнобильської зони шляхом вирощування енергетичних рослин для подальшої їх переробки в біопаливо, яке буде використовуватися для виробництва електроенергії, теплової енергії або їх комбінованого виробництва.

Зі слів Проскури, після проведення необхідних досліджень частина отриманих даних буде використана під час підготовці техніко-економічного обґрунтування реалізації проекту.

Реклама:

Крім того, під час підготовки ТЕО також буде враховано розроблений близько 10 років тому нідерландським інститутом за рахунок коштів Європейського Союзу проект використання біомаси в Чорнобильській зоні.

Зі слів співзасновника PhytoFuels Investments Лоїка Лерміньйо, при використанні до 40-45% площі земель зони, які раніше були сільгоспугіддями, можна робити біопаливо з подальшим виробленням електроенергії потужністю не менш як 200 МВт.

Як сировина для біопалива розглядається можливість вирощування проса прутовидного, а також утилізації частини наявної в зоні деревини та іншої рослинності.

Планується, що зола, яка утворюється в результаті спалювання біопалива буде бетонуватися і захоронюватися на території споруджуваного комплексу з дезактивації, транспортування, переробки і похованню РАВ "Вектор".

Зі слів Проскури, реалізація проекту дасть можливість прискорити проведення заходів щодо реабілітації земель Чорнобильської зони, забезпечить її власними джерелами електроенергії та тепла і створить додаткові робочі місця.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: