Реорганізація з відкритого АТ у публічне тепер необов'язкова

П'ятниця, 8 квітня 2011, 14:08

Верховна рада скасувала обов'язкову реорганізацію акціонерних товариств із відкритих у публічні. 

За прийняття в цілому законопроекту №8174 проголосувало 369 депутатів при мінімально необхідних 226, передає агентство "Українські новини". 

Таким чином, парламент дозволив підприємствам використовувати у своїй назві ВАТ замість ПАТ.

Відповідно до пояснювальної записки, законопроект був підготовлений з метою захисту інтересів національних виробників авіаційної техніки, які є відкритими АТ і мають стратегічне значення для України, від загрози розриву існуючих торговельних відносин, коопераційних зв'язків і втрат ринків збуту.

Розроблювачі проекту закону депутати від фракції Партії регіонів В'ячеслав Богуслаєв і Ярослав Сухий зазначають, що при реорганізації в публічне АТ компаніям необхідно переоформляти ліцензії, дозволи, сертифікати, патенти, відкриття, винаходи, права власності на нерухомість, земельні ділянки, інтелектуальну власність.

На їхню думку, це все збільшує невиробничі витрати акціонерних товариств, а зміна назв може призвести до нерозуміння з іноземними постачальниками й покупцями.

29 квітня 2009 року набув чинності закон "Про акціонерні товариства", що передбачає існування акціонерних товариств двох типів - приватних і публічних. 

Заключні положення документа зобов'язують акціонерні товариства не пізніше ніж протягом 2 років від дня набуття законом чинності, тобто до 29 квітня 2011 року, привести статути у відповідність із його нормами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!