Європерспективи Києва погіршуються через Митний союз

Середа, 6 квітня 2011, 09:22

В Брюсселі 5 квітня відбувся 18-й раунд переговорів щодо угоди про асоціацію між Україною та ЄС. 

Вже відомо, що до червня закінчити роботу над документом не вдасться, пише видання "Комерсант Україна".

Восени 2010 року Київ і Брюссель оголосили про намір завершити технічну частину переговорів за договором про асоціацію в середині 2011 року та узгодили графік переговорів, за яким у квітні та червні планувалося провести два останніх раунду.

"Зараз таких ілюзій немає ні в однієї зі сторін. Реалістичний мінімум - 4 раунди, включаючи нинішній", - сказало джерело в ЄС.

Реклама:

Київ уже ініціював перенесення саміту Україна-ЄС з вересня на грудень. "Але я не впевнений, що і до грудня ми встигнемо завершити переговори", - поділився з виданням високопоставлений український дипломат.

Однією з головних проблем представники ЄС називають кризу довіри. "У нас немає впевненості у щирості українського прагнення в переговорах щодо угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі", - заявила керівник торгово-економічного відділу представництва Євросоюзу в Україні Ульріке Хауер на минулому тижні на засіданні Національного конвенту щодо ЄС.

"У нас були підозри, що Київ веде подвійну гру і проводить з Росією діалог про вступ до Митного союзу. Після інтерв'ю Валерія Мунтіяна у нас з'явився доказ", - сказав один зі співрозмовників видання.

Вчора заступник міністра економічного розвитку РФ Олексій Лихачов підтвердив, що Київ і Москва обговорюють суму компенсацій за вступ України в МС.

"Питання про компенсації - завжди саме делікатне... Платити, звичайно, треба, це зрозуміло. Питання у величині і термінах виплат. Це завжди вирішується на багатосторонніх переговорах", - зазначив Лихачов.

В українському МЗС заперечують факт ведення переговорів з Москвою. "Позиція політичного керівництва України відома: ми віддані ідеї успішного просування переговорів щодо угоди про асоціацію", - заявив заступник глави МЗС Павло Клімкін.

Тим часом джерело в зовнішньополітичному відомстві підтвердило, що консультації з питання приєднання до МС дійсно проводять і з української сторони їх курує перший заступник міністра закордонних справ Руслан Демченко.

Експерти відзначають, що заяви Мунтіяна про хід українсько-російських консультацій збігаються з інформацією з цього приводу, що звучала в неофіційних бесідах з представниками посольства РФ в Україні.

"Коли я читала інтерв'ю, у мене було відчуття дежавю. Компенсаційна схема абсолютно співпала з тією, про яку мені напередодні говорили росіяни. Цифри теж звучали схожі, в тому числі по нафті", - заявила директор Інституту світової політики Олена Гетьманчук.

Заступник генерального директора Центру ім. Разумкова Валерій Чалий вважає, що загроза розвороту вектора інтеграції України досить велика.

"Все дуже серйозно. Події свідчать про те, що тиск на Україну буде значним. Якщо в цьому році ми так і не завершимо переговори щодо угоди про асоціацію, не розставимо крапки над i, це стане початком розвороту євроінтеграційної моделі, - вважає Чалий. - Тому я дуже хотів би почути від президента в його посланні до парламенту чіткий сигнал з цього приводу".

Ще одна складова кризи - брак довіри між комісаром ЄС з питань торгівлі Карлом де Гухтом і першим віце-прем'єром Андрієм Клюєвим, якого в Брюсселі вважають "проросійським політиком".

Київ покладав надії на їхню зустріч, що відбулася в Брюсселі 2 березня. "Клюєв хотів налагодити особистий контакт з де Гухтом і хотів би зустрічатися з ним частіше", - пояснив виданню один з українських дипломатів.

"Офіційний діалог важливий, але неофіційне спілкування має велику цінність", - підтвердив перший віце-прем'єр, коментуючи підсумки візиту.

Проте європейців обурило те, що Клюєв не привіз будь-яких пропозицій, і переговори завершилися безрезультатно. У результаті Брюссель відмовився організувати їх повторну зустріч 25-26 березня, про яку просив Київ.

"Комісар не зустрічається, щоб просто поговорити, такі зустрічі позбавлені сенсу. Робочі питання слід вирішувати на рівні робочих груп", - пояснило джерело.

16-й раунд переговорів за угодою про зону вільної торгівлі на робочому рівні розпочався у Брюсселі в понеділок і триватиме до п'ятниці.

Між тим ще однією перешкодою швидкому завершенню переговорів може стати намір Києва домогтися визнання Брюсселем європейської перспективи України.

Євросоюз, раніше неодноразово відкидав можливість фіксації перспективи членства, ініціативу Києва поки що не прокоментував.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: