У Арбузова хочуть право "заморожувати" депозити

Вівторок, 5 квітня 2011, 17:21

Національний банк України має намір отримати оформлене на законодавчому рівні право введення тимчасових мораторіїв на дострокове вилучення банківських вкладів при появі ознак кризи.

Така ініціатива сформувалася за підсумками обговорення НБУ з громадськістю та банками можливих шляхів врегулювання проблеми дострокового зняття банківських вкладів, повідомляє прес-служба Нацбанку.

Також нацрегулятор пропонує зобов'язати банки в разі звернення вкладника з вимогою про видачу вкладу до настання терміну, обумовленого договором строкового вкладу, видавати вклад "протягом 30 днів з дня звернення, але не пізніше строку, установленого договором".

Як відомо, згідно із чинним законодавством банкіри зобов'язані повертати гроші протягом трьох днів після звернення.

Реклама:

"Ці зміни дадуть можливість забезпечити захист прав усіх вкладників банків, оскільки банк у встановлений законом термін зобов'язаний буде видати вкладникові кошти на першу вимогу, а також запобігти дестабілізації банківської системи у випадку масового неконтрольованого зняття коштів із банківських рахунків", - резюмується в повідомленні.

Як повідомлялося, восени 2008 року українські банки зіткнулися з проблемою масштабного відтоку депозитів, в результаті чого НБУ ввів мораторій на дострокове повернення банківських вкладів, який фактично діяв у країні з жовтня 2008 року по травень 2009 року.

При цьому експерти неодноразово відзначали, що таке рішення Нацбанку є незаконним, оскільки суперечить нормам Цивільного кодексу.

У лютому 2011 року Нацбанк виніс на обговорення проект змін до законодавства, якими суттєво обмежуються можливості вкладників за умови передчасного зняття коштів зі строкових депозитів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!