S&P вважає банківську систему України однією з найслабших

Вівторок, 5 квітня 2011, 12:05

Українська банківська система відноситься до групи слабких через високий рівень ризику країни.

Таку думку висловлюють експерти міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's, передає "Інтерфакс-Україна".

"Така оцінка банківської системи відображає нашу думку про те, що для України характерні висока економічна волатильність і структурні недоліки, які роблять її вразливою для можливих шокових потрясінь", - наголошується в повідомленні S&P з посиланням на дані нового аналітичного звіту.

За розрахунками S&P, банківська індустрія Україна входить до групи 10 (найсильніші входять у групу 1, а найслабші до групи 10) на підставі оцінки країнових ризиків банківської системи, яка характеризує сильні і слабкі сторони в порівнянні з іншими країнами.

Реклама:

Згідно з повідомленням, банківська система України як і раніше схильна виключно високим кредитним ризикам внаслідок зберігаються проблем з якістю активів, що призводить до низької прибутковості банків.

"Українським банкам буде потрібно два-три роки для відновлення їх показників, і, зокрема, для того, щоб якість активів повернулося на докризовий рівень. За нашими оцінками, частка проблемних кредитів в даний час складає близько 50%, і ми прогнозуємо тривалий і болісний період врегулювання пов'язаних з ними проблем", - цитується в повідомленні кредитний аналітик S&P Марія Малюкова.

При цьому, за оцінкою S&P, українські банки досить повільно здійснюють списання прострочених кредитів частково внаслідок бюрократичних законодавчих процедур і відсутність податкових стимулів.

S&P також відзначає слабкість інституційної структури банківської системи України і схильність регулюючих органів сектору ризику політичного втручання.

Крім того, серед недоліків називаються відсутність розвинених фінансових інструментів; відсутність доступу до джерел довгострокового фінансування і як і раніше волатильна база клієнтських депозитів внаслідок того, що поведінка вкладників найчастіше пов'язана з панічними настроями.

"Не дивлячись на поступове поліпшення макроекономічних показників, ми вважаємо, що банківський сектор України залишається слабким, а темпи його відновлення відстають від темпів відновлення національної економіки", - наголошується в повідомленні.

З точки зору ймовірності підтримки банківського сектора, S&P відносить Україну до держав "готовим надати підтримку". Однак, згідно з повідомленням, заходи держави з порятунку проблемних банків в останні два роки не були достатньо ефективними.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!