"Грінпіс" знайшов в Україні радіоактивні харчі

Понеділок, 4 квітня 2011, 09:50

Міжнародна природоохоронна організація "Грінпіс" говорить, що молоко, гриби, ягоди, буряк, картопля і ще ряд продуктів харчування в деяких районах Україні все ще забруднені радіоактивними речовинами з Чорнобиля.

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому екологами, передає BBC. 

"Грінпіс" провів дослідження в трьох частинах Україні, розташованих за межами зони відчуження, вивчаючи зміст радіонукліда цезій-137 в продуктах харчування. У багатьох випадках вміст речовини в продуктах перевищувало допустиму для людей норму. 

Як зазначає науковець "Грінпіс" Ірина Лабунська, цезій-137 являє довгострокову загрозу для здоров'я людини, особливо для тих, хто щодня споживає їжу, що містить цей радіонуклід. 

У своєму звіті "Грінпіс" також розкритикував уряд за відмову від регулярного моніторингу продуктів на вміст радіоактивних речовин з ЧАЕС 2 роки тому. 

"Це було абсолютно передчасно припинити цю моніторингову програму, адже ми все ще повинні знати ситуацію, щоб допомагати людям справлятися з усіма цими проблемами", - сказала Лабунська. 

У документі, опублікованому організацією, також закликають до ретельної перевірки сільськогосподарських угідь на забруднення радіонуклідами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: