Ціна золота побила історичний рекорд

Середа, 20 квітня 2011, 20:17

У середу ціна на унцію золота побила усі попередні рекорди і перетнула психологічну межу у 1500 доларів за унцію.

Вартість золота зростає на тлі послаблення долара і невизначеності світового економічного розвитку, передає Deutsche Welle.

Інвесторів, які кинулися скуповувати "жовтий метал", лякає насамперед інфляція, боргові проблеми кількох країн єврозони та перший за тривалий час перегляд прогнозу розвитку американської економіки.

Все це призводить до втечі капіталу з високоприбуткових, але ризикових активів і переорієнтацію коштів на традиційне "мірило надійності" - золото.

Реклама:

Подолання психологічної межі у 1500 доларів за унцію, кажуть експерти, стало закономірним підсумком чотириденних перегонів на ринку золота, коли метал щодня встановлював нові рекорди вартості.

Але паралельно дорожчають і інші цінні метали. Так, срібло долає 31-річні максимуми, сягнувши позначки 44,27 долара за унцію.

Водночас експерти попереджають, що на цих рівнях золото може і не протриматися надто довго, і відзначають переоцінку металу, що втім навряд чи допоможе курсу долара піднятися.

"Загалом попит на золото є головним індикатором невизначеності. Ми розпочали цей фінансовий рік із оптимістичної ноти, сподіваючись, що нестабільність минулих років відійде, але вона повертається і навіть у більших масштабах, особливо у Європі", - розмірковує головний економіст Mesirow Financial Дайан Свонк.

" Невизначеність є щодо США, у тому числі і політична: як вирішувати проблему бюджетного дефіциту, як поведе себе Китай...А ще додати до цього катастрофу у Японії і революції в арабських країнах. Все це відобразилося на попиті на золото", - каже Свонк.

З колегою у цілому згоден і Джонатан Баррат з Commodity Broking Services.

"Ми часто бачимо, що після подолання таких відміток золото підростає ще на 20 доларів, згодом же може відбутися падіння у ціні", - прогнозує він.

На думку експерта, ціна золота продовжить зростання, а згодом неминуче впаде, оскільки уже зараз його вартість виглядає "дещо натягнутою".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!