"Росатом" натякнув, що добудова блоків ХАЕС подорожчає

Середа, 20 квітня 2011, 10:46

Гендиректор російської Державної корпорації з атомної енергії "Росатом" Сергій Кирієнко заявляє, що нові стандарти безпеки в ядерній енергетиці, про які заговорили після аварії на японській АЕС "Фукусіма-1", призведуть до збільшення вартості будівництва атомних станцій та посилять конкуренцію. 

"Так чи інакше, станції стануть коштувати дорожче, а конкуренція збільшиться", - цитує Reuters  Кирієнко, передають "Комментарии". 

Він зазначив, що катастрофа на станції "Фукусіма-1" не тільки призвела до перегляду норм безпеки, але і прискорила процес заміни старих реакторів на нові.

"З'явиться необхідність швидше будувати станції, щоб швидше замінити станції старого покоління", - сказав Кирієнко.

Реклама:

"Росатом" будує 14 з 62 реакторів по всьому світу, включаючи дев'ять, що будуються в Росії.

Деякі засоби, які спочатку призначалися на будівництво нових реакторів, тепер будуть перенаправлені на посилення безпеки на вже існуючих реакторах, заявив заступник голови ВАТ "Концерн Росенергоатом" Олександр Плоушкін.

"Це робота займе від двох до трьох років, може, й більше. Нам доведеться перенаправляти частину коштів, які планувалося витратити на будівництво нових реакторів", - зазначив він.

Нагадаємо, ЗАТ "Атомстройекспорт", підконтрольне корпорації "Росатом", має намір виготовити і поставити на Хмельницьку АЕС в Україні дві реакторних установки, що дозволить ввести в експлуатацію 3-ій і четвертий енергоблоки станції.

За словами першого віце-президента "Атомстройекспорт" Олександра Дибова, сторони не визначили вартість проекту.

В березні міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко повідомив, що Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" планує в травні залучити у російського Ощадбанку кредит у розмірі 4 мільярди доларів для добудови 3-го і 4-го енергоблоків ХАЕС.

У листопаді 2009 року Міністерство палива та енергетики оцінювало вартість добудови блоків у 3,8 мільярда доларів за офіційним курсом НБУ на 20 квітня 2011 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!