Фірташ домовився про дешевий газ для себе

Понеділок, 18 квітня 2011, 10:45

Бізнесмен Дмитро Фірташ домовився з Кабінетом міністрів про постачання дешевого газу своїм хімічним підприємствам.

Трейдер RosUkrEnergo, в якому Фірташу належать 50% акцій, продасть його хімзаводам 4 млрд. кубометрів газу по 170 доларів за тисячу кубометрів, пише газета "Комерсант-Україна".

У суботу прем'єр-міністр Микола Азаров повідомив агентству Bloomberg, що Росія погодилася знизити з 390 доларів до 170 доларів за тисячу кубометрів вартість газу для українських виробників азотних міндобрив.

За цією ціною буде поставлено 4 млрд. кубометрів палива - майже 10% річного обсягу поставок російського газу в Україні.

Реклама:

Насправді ідеться про газ трейдера RosUkrEnergo, в якому російському "Газпрому" належить 50%, ще 50% - підприємцеві Дмитру Фірташу, зазначає видання із посиланням на джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості.

Причому паливо буде поставлено виключно хімпідприємствам, що входять до Group DF Фірташа, - концерну "Стирол", черкаському і сєверодонецького "Азоту" і "Рівнеазоту".

"Швидше за все газ буде поставлятися через афілійовану з Дмитром Фірташем компанію за давальницькими схемами", - відзначив співрозмовник.

Цю інформацію підтверджує джерело в групі.

В обмін на поступки, частина обсягу міндобрив, які підприємства вироблять з газу RUE, буде продана на внутрішньому ринку.

У березні в Group DF повідомили, що хімпідприємства Фірташа підписали з аграріями договори, що передбачають поставки на внутрішній ринок добрив за цінами на 20-25% нижче ринкових.

Назви компаній і обсяги не розголошуються, але відомо, що постачання не перевищать половини виробленої хімпідприємствами продукції.

Як відомо, виробничі потужності хімпідприємств Дмитра Фірташа становлять близько 70% потенційного виробництва аміаку в країні, близько 60% - карбаміду і майже 100% - аміачної селітри.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!