Україна до кінця року отримає "асоціацію" з Європою?

П'ятниця, 15 квітня 2011, 13:19

Європейський Союз сподівається 2011 року завершити переговори щодо укладення Договору про асоціацію між Україною і ЄС.

Про це заявив Європейський комісар з питань розширення і політики добросусідства Штефан Фюле в інтерв'ю Lb.ua.

Зокрема, на питання: "Яка ваша оцінка перспектив успішної фіналізаціїї переговорів щодо Зони вільної торгівлі між Україною і ЄС цього року?", єврокомісар сказав: "Предмет цих торгових переговорів - не моя компетенція, проте я б зробив загальне зауваження. Так звана глибока і всебічна зона вільної торгівлі - частина Договору про асоціацію. І, дійсно, ми сподіваємося завершити переговори цього року".

За словами Фюле, "цей Договір пов'язаний із загальною концепцією реформ і модернізації, що наблизять Україну до ЄС не тільки з економічної точки зору, але також і в правових, політичних аспектах і аспектах безпеки".

Реклама:

"Я вважаю, важливо наголосити на дуже широкому спектрі питань, який покриває Договір, що повинне мати безпосередній вплив на життя громадян, а не тільки економічних гравців", - наголосив він.

На питання про те, як скоро Україна може розраховувати на безвізовий режим з ЄС і чи залежить це безпосередньо від стану громадянських і політичних свобод в Україні, Фюле зазначив: "Давайте говорити достатньо чітко: у листопаді минулого року, під час Саміту ЄС-Україна, ми зробили значний крок у цьому напрямі: ЄС представив План дій з візової лібералізації, що визначає всі заходи, які необхідно прийняти і реалізувати Україні".

"Швидкість просування до візової лібералізації залежатиме від прогресу, якого досягне Україна у виконанні висунутих вимог", - додав єврокомісар.

При цьому Фюле зазначив, що "цей План дій - дуже всеосяжний, і його виконання вимагає наполегливої роботи".

Це передбачає, наприклад, удосконалення в захисті документів, зміцнення управління кордонами і міграцією й політики надання притулку, а також реформ у правоохоронній галузі.

"Ми також маємо пам'ятати, що із пересуваннями людей пов'язані найважливіші питання прав людини і основоположних свобод. Тому, загалом, швидкість просування до візової лібералізації залежатиме від досягнень України, хоча, звичайно, ми постараємося надати всю можливу підтримку з нашого боку", - наголосив Фюле.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!