"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фальшовомонетники втрачають інтерес до гривні

Четвер, 14 квітня 2011, 11:45

Вітчизняні фальшивомонетники здають позиції - у 2010 році в Україні було виявлено підроблених банкнот гривні в 11 разів менше, ніж євро - у Євросоюзі.

Торік на 1 млн. штук гривневих банкнот доводилося 5 підроблених, тоді як в 2009 році цей показник становив 5,5 штуки, пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на дані НБУ.

Нацбанк відмовився повідомити, який загальний обсяг паперових банкнот перебуває в обігу, як і назвати обсяг виявлених підробок.

"Більше половини вилучених з обігу підроблених банкнот гривні в 2009-2010 роках припадало на купюри номіналом 200 гривень старого зразка 2001 року випуску", - розповів директор департаменту зовнішньоекономічних відносин Нацбанку Сергій Круглик.

Реклама:

Підробок в Україні виявляється в 11 разів менше, ніж у Європейському союзі: торік в ЄС на 1 млн. банкнот євро припадало 55 фальшивок, тоді як роком раніше - 67.

Нацбанк виявив в 2010 році в Україні у грошовому обігу 702 фальшиві банкноти доларів на загальну суму 67,8 тис. доларів, 80 банкнот євро - на 10,2 тис. євро.

Більшість цих підробок були номіналом 100 доларів, а також 100 і 200 євро.

Обіг фальшивих купюр стримує існування відповідальності за операції із підробленими валютами.

Згідно зі ст. 199 Кримінального кодексу, не лише виготовлення, зберігання, придбання та перевезення, але і збут підробленої національної валюти карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Проте експерти пов'язують зменшення підробок не зі страхом фальшивомонетників отримати суворе покарання, а з економічною невигідністю їх виготовлення.

"В Україні цей бізнес менш прибутковий, тому що витрати на матеріали і техніку високі. У підсумку виходить, що виготовлення банкноти обходиться дорожче, ніж її реальна вартість", - зазначив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Далеко не всі підроблені банкноти виходить виявити, тому вони залишаються в обігу і не псують статистику НБУ, зазначає видання.

"У нас слабкі системи безпеки, які не можуть виявити всі підробки. Технології не стоять на місці, і з'являються все нові види фальшивок - як гривні, так і іноземних валют, а у нас все ті ж апарати, що й п'ять років тому", - заявив директор з безпеки одного із найбільших банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!