Кремль не змінював планів щодо "Південного потоку"

Середа, 13 квітня 2011, 20:34
Плани з реалізації проекту "Південний потік" не змінились.

Про це сказав віце-спікер Держдуми Росії, президент Російського газового товариства Валерій Язєв на прес-конференції в Москві, передає УНІАН.

"Такий варіант обговорюється - відмова від морської частини, економічно порівнюються варіанти, але я перебуваю в тих координатах, які були прийняті - будівництво морської і сухопутної частин", - сказав Язєв.

Він відзначив, що в будівництві підводної частини готові взяти участь 4 енергетичних компанії - "Газпром", Еni, Wintershall і EDF.

За його словами, ухвалення всіх рішень за проектом йде за графіком, і пуск першої нитки намічено на осінь 2015 року.

"Якщо буде розглянута економічна доцільність морського перевезення, може й будуть якісь корективи. На сьогодні поки що нічого не змінилося", - сказав президент Російського газового товариства.

Язєв зазначив, що затримка з дозволом з боку Туреччини щодо прокладання труби в її економічній зоні не впливає на терміни реалізації проекту "Південний потік".

"Сьогодні такі технології, що зварити трубу, коли проведено всі підготовчі роботи, - не найпроблематичніше за термінами", - сказав Язєв.

17 березня глава Міністерства енергетики РФ Сергій Шматко на засіданні президії уряду РФ повідомив, що Міненерго Росії опрацьовує кілька морських альтернативних варіантів транспортування газу в рамках проекту "Південний потік".

Зокрема, за його словами, опрацьовуються: традиційна частина з прокладанням підводної частини дном Чорного моря; організація човникових поставок охолодженого компримійованого газу за так званою технологією "ЗПГ-лайт"» в межах Чорного моря; організація човникових поставок просто компримійованого газу; організація човникових поставок ЗПГ в межах басейну тільки Чорного моря і з виходом на середземноморські напрями; а також поставки ЗПГ з півострова Ямал.

"Південний потік" - система газопроводів, яка має з'єднати Росію і країни Південної і Центральної Європи. Магістральний газопровід пройде дном Чорного моря з міста Новоросійська до міста Варна.

Передбачається, що далі "Південний потік" розгалужуватиметься: одна магістраль пройде через Грецію на південь Італії, друга - через Сербію і Угорщину до Австрії.

Загальна протяжність чорноморської ділянки - близько 900 км, максимальна глибина - більш як 2000 м, проектна потужність - 63 мільярди кубометрів газу на рік. Попередній початок поставок - 2015 рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!