Уряд створить іще одну держмонополію на ринку зерна?

Понеділок, 11 квітня 2011, 09:57

Слідом за фактичною монополізацією експорту зерна єдиним державним гравцем - компанією "ХлебІнвестбуд" - держава поширює свій вплив і на пов'язані з експортом допоміжні сервіси.

Про це пише газета "Дело" із посиланням на свої джерела.

Видання нагадує, що кілька місяців тому державній Аграрній біржі було передане монопольне право на реєстрацію всіх зовнішньоекономічних контрактів на торгівлю сільгосппродукцією, а нещодавно представники Мінагропроду заявили про плани щодо створення єдиної державної страхової аграрної компанії.

Тепер "дійшли руки" і до компаній, що надають послуги фумігації (знезараження зерна).

Реклама:

"Спроби монополізації? Так, ми можемо говорити як мінімум про рух держави в цьому напрямі", - цитує видання директора фумігаційної асоціації Тамару Підберезняк.

За її словами, вперше про це стало відомо із поширеного повідомлення Державної продовольчо-зерновий корпорації, а в якому та заявила про намір створити державну фумігаційну фірму у своїй структурі.

"Вони вже почали вести переговори з елеваторами, пропонуючи свої послуги", - говорить вона.

Поки це стосується тільки тих елеваторів, які раніше входили до ДАК "Хліб України", а потім дісталися ДПЗК, проте учасники ринку припускають, що надалі послуги держфірми будуть поширені й на інші підприємства.

"З досвіду можу сказати - щоб Фумігаційна компанія була рентабельною, їй потрібно співпрацювати з підприємствами в 3-4 областях. За рахунок тільки власних елеваторів Держпродкорпорація на такі показники не вийде. Тому логічно, що вони почнуть витісняти інших гравців", - говорить Підберезняк.

Вона зазначила, що фахівці асоціації написали для Держпродкорпорації аналітичну записку, в якій виклали бачення роботи ринку з урахуванням і державних, і приватних гравців, однак реакції на неї ДПЗК за два місяці так і не отримали.

"Безумовно ми насторожилися. Розіслали членам асоціації листи, в яких попередили їх про спробу витіснення з ринку і необхідності узгоджених дій", - говорить голова асоціації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!