"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Укрчастотнагляд" застерігає від купівлі "сірих" iPhone

Середа, 9 березня 2011, 18:10

Єдиний спосіб стати легальним власником iPhone або iPad в Україні - це або ввезти не більше двох пристроїв з-за кордону, оформивши необхідні документи, або отримати їх у посилці.

Про це заявивзаступник начальника центру з питань радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв "Укрчастотнагляду" Володимир Кириченко, пише газета "Дело".

За його словами, досить багато українців користуються різними моделями телефонів від Apple. Хтось купив їх в Інтернет-магазині, хтось ввіз їх з-за кордону.

"Ті, хто купили телефон в онлайн-магазинах, повинні знати, що ці трубки потрапили в Україну нелегально і зареєструвати їх коди ІМЕІ у загальнодержавній базі буде не можна", - стверджує представник відомства.

Реклама:

Як відомо, законодавчо передбачається два способи ввезення на територію України мобільних телефонів для власних потреб: або привезти з собою до 2 пристроїв або отримати їх у міжнародних поштових відправленнях - здійснення або бандеролі.

Щоб зареєструвати такі телефони в базі даних кодів ІМЕІ мобільних телефонів, потрібно написати заяву в УДЦР (зразки заяв є на сайті центру).

До заяви необхідно подати митну декларацію, яка заповнюється при перетині кордону (розділ - високочастотні пристрої).

Якщо з якихось причин власник пристрою цієї декларації не заповнив, можна вислати в УДЦР копію першої сторінки закордонного паспорта і копію сторінки зі штампом перетину кордону. На підставі цих документів код пристроїв буде внесений до бази.

В Україні нині діє тільки один сертифікат на продукцію компанії Apple - на iPhone 4 типи А-1332. Жоден телефон з цього сертифікату в Україну ввезений не був, попереджають у відомстві.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: