"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фірташ каже, що "Газпром" поглине "Нафтогаз"

П'ятниця, 4 березня 2011, 18:55

Співвласник RosUkrEnergo Дмитро Фірташ переконаний, що оцінити вартість "Нафтогаз" можна тільки за допомогою проведення IPO.

Таку думку Фірташ висловив в інтерв`ю французькому виданню La Politique Internationale, відповідаючи на питання про перспективи створення газового консорціуму за участю російського, українського і європейського капіталу, передає УНІАН.

На думку Фірташа, створення газового консорціуму нічого не дасть Україні.

"Перше. Українська газотранспортна система в кращому стані, ніж російська. Друге. Цей проект передбачає об`єднання "Газпрому" з "Нафтогазом". Але це передбачуване "злиття" насправді буде просто поглинанням "Нафтогазу" "Газпромом". Моя думка, - і я переконую в цьому і уряд, і президента, - що "Нафтогаз" треба виводити на фондовий ринок. Тільки так ми знатимемо, скільки він коштує", - підкреслив бізнесмен.

Реклама:

Він вважає, що на фондовому ринку може бути реалізовано 20-25% акцій "Нафтогазу", що принесе Україні близько 20 млрд. доларів інвестицій.

"Європейці братимуть участь в цьому процесі. І тоді наше державне підприємство не поглинатиметься, на відміну від запропонованого "Газпромом" варіанту. Україна стане важливим і незалежним гравцем на світовій сцені. Ми не повинні ставати п`ятдесят п`ятим штатом Америки або тим більше губернією Російської Федерації", - сказав Фірташ.

Кажучи про перспективи газопроводу "Набукко", який передбачає постачання центральноазіатського газу до Європи в обхід Росії і України, він відзначив, що Україна може запропонувати Європі альтернативний варіант.

"Україна будує в порту Южний, недалеко від Одеси, термінал з прийому зрідженого газу. І через Азербайджан і Грузію прийматиме туркменський газ. Такий варіант практичніший, ніж "Набукко", - вважає Фірташ.

При цьому він нагадав, що Україна має в своєму розпорядженні підземні сховища, що дозволяють зберігати великі об`єми газу, а також хорошу газотранспортну систему, пов`язану з Європою.

"От чому я вважаю, що не потрібно будувати ні "Набукко", ні "Південний потік". Можна вирішити простіше ситуацію. Поставляючи зріджений газ до України, можна потім направляти його до Європи, і при цьому не треба виходити з Чорного моря. Для європейців це не матиме значення. Якщо ми зможемо дешево купувати зріджений газ, нам це буде вигідно. Якщо ми зробимо один, то зробимо і два, три термінали... І ми зможемо запропонувати Заходу альтернативу "Набукко", - підсумував Фірташ.

"Газпром" і "Нафтогаз" продовжують узгодження компанії, яка оцінить їхні активи для створення спільного підприємства.

1 березня голова правління "Нафтогазу" Євгеній Бакулін заявив журналістам, що НАК планує протягом 1,5-2 років вийти на IPO.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: