"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Суд повернув Фірташу угорський актив

Четвер, 31 березня 2011, 13:12

Колегія у господарських справах Будапештського міського суду винесла рішення, яким визнала не дійсним договір про продаж компанії Emfesz за один долар у квітні 2009 року.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби Group DF українського бізнесмена Дмитра Фірташа.

Суд постановив, що Іштван Гоці не мав відповідної довіреності і, без відома справжнього власника, шахрайським чином продав компанію - газового трейдера власному заступнику Тамашу Газді, який представляв інтереси швейцарської фірми Rosgas AG, власники якої досі не встановлені, повідомляє прес-служба.

Згідно з рішенням суду, Rosgas AG повинен бути вилучений з реєстру компаній, а в якості власника Emfesz має бути записаний законний власник - кіпрська компанія Mabofi Holdings Ltd.

Реклама:

"Нинішнє рішення суду робить гранично очевидним той факт, що Emfesz, який забезпечував газом понад 20% національного ринку, і ліцензія якого була в січні 2011 року припинена Угорським енергетичним офісом, опинився в стані, близькому до банкрутства, саме з вини менеджменту. У день продажу на рахунках компанії було 155 млн. доларів, не кажучи вже про досягнутий в 2008 році оборот в 200 млрд. і чистого прибутку в 6 млрд. угорських форинтів", - наголошується у повідомленні.

У прес-службі наголошують, що при цьому компанія Emfesz дісталася за один долар невідомим особам, які не тільки забрали з рахунків зазначену суму, але й не сплатили за газ, поставлений компанії до її продажу в квітні 2009 році.

"Саме тому, два тижні тому Міжнародний арбітраж при Торговій палаті Стокгольма зобов'язав Emfesz виплатити вартість поставок у сумі 530 млн. доларів, а також відсотки в сумі 20 млн. доларів і сплатити судові витрати у 3,5 млн. фунтів стерлінгів", - інформують в Group DF.

"Ми були упевнені в остаточному успіху, хоча й не очікували, що розгляд справи затягнеться на два роки. Тепер нам належить провести розслідування діяльності Emfesz за два минулі роки, особливо, куди здійснювалися платежі. Ми маємо намір в законному порядку переслідувати всіх причетних до руйнування цієї колись успішної компанії", - прокоментував керуючий директор Group DF Роберт Шетлер-Джонс.

Як відомо, компанія Mabofi Holdings Ltd, яка на 100% належить Group DF, вже довгий час оскаржує здійснений Іштваном Гоці продаж її власності в Emfesz фірмі Rosgas AG за 1 долар.

17 листопада 2010 року Верховний суд Угорщини підтвердив, що Угорський енергетичний офіс (ВЕО), національний регулятор енергетики, діяв незаконно, схваливши в квітні 2009 році шахрайський продаж Emfesz фірмі Rosgas AG.

ВЕО призупинив з 13 січня 2011 ліцензію Emfesz на торгівлю газом на період 90 днів.

У встановлений законом термін до 16 березня 2011 року компанія не звернулася до регулятора із проханням про повернення ліцензії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!