"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд заллє в Укргазбанк 4 мільярди

Четвер, 3 березня 2011, 20:17

Кабінет міністрів має намір докапіталізувати 17-й за розміром активів Укргазбанк.

Про це йдеться в проекті Меморандуму про економічну та фінансову політику, погодженого українською стороною та місією МВФ, інформує "Дело".

Кошти будуть внесені за рахунок облігацій внутрішньої державної позики.

"Що стосується Укргазбанку, ми плануємо провести його рекапіталізацію шляхом передачі йому державних облігацій на суму 4,3 млрд. гривень, згідно з висновками діагностичного дослідження, завершеного в кінці 2010 року", - йдеться в документі.

Реклама:

За запевненнями уряду, планується посилити управлінський склад цієї фінустанови "професіоналами високого рівня2, які, по ідеї, повинні відновити фінансову життєздатність Укргазбанку.

Кінцева мета, яка переслідується українськими чиновниками - їх продаж приватному інвестору.

"Якщо в будь-який момент НБУ за погодженням з урядом вирішить, що банки Укргазбанк і "Київ" не життєздатні, ми будемо готові вжити відповідні заходи, в тому числі провести їх об'єднання з життєздатним банком або ж ліквідувати їх", - зазначається в меморандумі.

Як повідомлялося, у лютому Національний банк запропонував Міжнародному валютному фонду новий набір рішень з порятунку націоналізованих банків, а також щодо банку "Надра".

Зокрема передбачалося, що Укргазбанк повинен буде поглинути банк "Київ", якщо останньому не вдасться до кінця другого кварталу вийти на виконання всіх нормативних показників НБУ.

Укргазбанк створений в 1993 році. За даними НБУ, на початок жовтня 2010 року активи банку становили 14,5 млрд. гривень. Кредитний портфель - 11,8 млрд. гривень, з них 8,97 млрд. гривень - Кредити підприємствам і 2,86 млрд. гривень - населенню.

Зобов'язання банку на цю ж дату становили 12,7 млрд., з них кошти юросіб - 1,34 млрд., фізосіб - 4,38 млрд. гривень. Статутний капітал банку - 5,7 млрд., власний - 1,8 млрд. гривень.

87,72% акцій фінустанови належать державі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: