"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд побачив, як імпортний бензин нашкодив Коломойському і Кº

Вівторок, 29 березня 2011, 17:36

Iмпорт в Українi окремих нафтопродуктiв у 2007-2010 роках здiйснювався в таких обсягах i на таких умовах, якi могли завдати шкоди нацiональному товаровиробнику i загрожують енергетичнiй безпецi країни.

Такi попереднi пiдсумки спецiального розслiдування, повiдомило агентству "Iнтерфакс-Україна" поiнформоване джерело в урядi.

"Результати розслiдування свiдчать про необхiднiсть застосування мита для пiдвищення енергетичної безпеки країни", - сказав вiн.

Спiврозмовник агентства зазначив, що виникненню такої ситуацiї значною мiрою сприяла вiдсутнiсть протекцiонiстських заходiв з боку держави щодо захисту внутрiшнього ринку та вiтчизняних виробникiв нафтопродуктiв.

Реклама:

За збереження наявних тенденцiй до кiнця року Україна через залежнiсть вiд iмпорту може повнiстю втратити можливiсть вчасного i дiєвого реагування на змiну цiн на внутрiшньому ринку бензину та дизпалива, додало джерело.

За його словами, вже найближчим часом уряд i основнi українськi виробники нафтопродуктiв пiдпишуть меморандум, що сприятиме стабiлiзацiї ситуацiї на ринку.

Як повiдомлялося, наприкiнцi сiчня 2011 року Україна розпочала спецiальне розслiдування щодо iмпорту до країни окремих видiв нафтопродуктiв  - бензин марок А-76/А-80, А-92, А-95, дизельного палива, мазуту, пiчного палива, скрапленого газу, бiтуму дорожнього, масел, незалежно вiд країни походження.

При цьому Мiненерговугiлля заявило про пiдтримку iнiцiативи щодо введення мита на бензини EUR130/тонна, на дизпаливо - EUR80/тонна.

Українськi НПЗ неодноразово заявляли, що отримують нафту для переробки за свiтовими цiнами, натомiсть країни Митного союзу, зокрема, Бiлорусь, закуповують сировину без мита, формуючи значну частку iмпорту нафтопродуктiв до України.

Мiсцевi заводи вважають, що мита дозволять збiльшити переробку нафтової сировини i провести модернiзацiю виробництв.

Великi мережi АЗС, що переважно iмпортують нафтопродукти, розкритикували можливе введення мита, вважаючи, що це призведе до монополiзацiї ринку українськими НПЗ, а також до рiзкого зростання цiн на нафтопродукти.

Своє занепокоєння з приводу можливого введенням мита у спiльному листi прем'єр-мiнiстру України виклали посольства Литви, Румунiї та Польщi.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!