"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бойко хоче скасувати ПДВ на імпортну нафту

П'ятниця, 25 березня 2011, 12:24

Міністерство енергетики та вугільної промисловості пропонує внести до Податкового кодексу зміни щодо зниження акцизу на світлі нафтопродукти, а також додати в документ пункт про скасування ПДВ на імпортовану нафту.

Згідно з документом, який розроблений міністерством і є у розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна", затвердити нульову ставку ПДВ на операції з ввезення в Україну сирої нафти Міненергоугля пропонує до 1 січня 2012 року.

У міністерстві вважають, що подібні заходи допоможуть збільшити переробку на нафтопереробних заводах країни, знизивши, тим самим, залежність України від імпортного палива, частка якого на ринку країни вже перевищує критичну позначку в 50%.

Крім цього, Міненергоугля пропонує повернутися до старих ставок акцизного збору, які діяли в Україні до 1 січня 2011 року, зокрема, знизити акциз на бензин на 27,5% - з 182 євро за тонну до 132 євро за тонну.

Реклама:

Міністерство вважає за необхідне значно знизити акцизний збір і на дизельне пальне.

Акциз на дизпаливо з вмістом сірки більше 0,2% Міненерговугілля пропонує знизити на 27,8% - з 90 євро за тонну до 65 євро за тонну; з вмістом сірки від 0,035% до 0,2% - на 27,5%, з 90 євро за тонну до 65 євро за тонну; з вмістом сірки 0,005% до 0,035% - на 27,4%, з 62 євро за тонну до 45 євро за тонну; з вмістом сірки не більше 0,005% - на 28,6%, з 42 євро за тонну  до 30 євро за тонну.

У той же час Міненерговугілля вважає за необхідне зберегти акциз на скраплений газ, який був введений з 1 січня 2011 року і в даний час складає 40 євро за тонну.

У пояснювальній записці до документа зазначено, що міністерство пропонує знизити ставки акцизних зборів тимчасово, але разом з тим не повідомляє на який конкретно період.

Як повідомлялося, в кінці січня 2011 року Україна розпочала спеціальне розслідування щодо імпорту в країну окремих видів нафтопродуктів в незалежності від країни походження.

Передбачалося, що результатом розслідування стане введення в Україні мит на імпортні нафтопродукти, які за заявами чиновників вже майже досягли частки в 50% ринку.

Українські НПЗ неодноразово заявляли, що на тлі введення мит готові значно збільшити переробку сировини і наростити випуск палива.

Разом з тим проти введення мита від гравців ринку активно виступали великі мережі автозаправних станцій, які є залежними від імпорту. Вони прогнозували, що введення мита є чинником значного подорожчання нафтопродуктів у роздробі.

Пізніше прем'єр-міністр Микола Азаров і міністр палива і енергетики Юрій Бойко заявили, що питання введення мит на тлі зростання світових котирувань на нафту і нафтопродукти не актуальне.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!