Азаров дозволив "Нафтогазу" залізти в борги ще на 8,5 мільярда

Четвер, 24 березня 2011, 11:35

Міністерство фінансів випустить ОВДП на 8,5 мільярда гривень для оплати ними акцій додаткової емісії НАК "Нафтогаз Україна".

Відповідне доручення Кабінет міністрів віддав Мінфіну розпорядженням №211 від 11 березня 2011 року "Про затвердження фінансового плану та основних показників руху коштів НАК "Нафтогаз України" як окремої юридичної особи на 2011 рік", яке опубліковано в четвер.

Текст самого фінансового плану в публікації відсутній, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згідно з розпорядженням, Міненерговугілля у разі несвоєчасного або не в повному обсязі здійснення заходів, передбачених планом співпраці уряду з МВФ на 2011 рік та включених до фінплану компанії, подасть пропозиції про коригування фінплану.

Реклама:

Як повідомлялося, план співпраці уряду і МВФ передбачає підвищення цін на природний газ для населення і підприємств теплокомуненерго.

Капіталізувати "Нафтогаз Україна" за рахунок випуску ОВДП розпочав уряд Юлії Тимошенко влітку 2009 року.

Спочатку він прийняв постанову про збільшення статутного капіталу "Нафтогазу України" на 18,6 мільярда гривень - до 24,165 мільярда гривень.

НАК згодом почав продавати облігації або укладати угоди РЕПО з банками, що дозволило йому сплатити закупівлю російського газу.

У грудні 2009 року уряд прийняв ще одну постанову про докапіталізацію НАК за рахунок ОВДП на 12 мільярдів гривень, однак воно було виконано лише частково: "Нафтогаз" отримав ОВДП на 5,776 мільярда гривень.

Потім вже уряд Миколи Азарова в жовтні 2010 року вирішив капіталізувати "Нафтогаз" ще на 7,4 мільярда гривень відповідно до прийнятих в кінці вересня в парламенті поправок до держбюджету-2010, а в січні цього року формалізовано збільшення статутного капіталу НАК до 37,34 мільярда гривень.

В кінці грудня 2010 року уряд вдруге в 2010 році вирішив збільшити статутний капітал "Нафтогазу Україна": на цей раз на 5 мільярдів гривень, однак на практиці її не було реалізовано.

Як і в жовтні облігації випускаються на строк від 5 до 7 років і з номінальною прибутковістю 9,5% річних.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: