В уряді порахували, скільки землі можна скупити одразу

Середа, 23 березня 2011, 14:15

Після скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення її пропозиція становитиме 6 мільйонів га. 

Про це повідомив заступник голови Державного агентства земель Микола Калюжний, інформує УНІАН. 

На його думку, відразу після відкриття ринку сільськогосподарської землі продати свої земельні паї захоче близько 1-1,5 мільйона громадян.

"У нас 6,5 мільйона громадян, які володіють земельними паями, з них вже у 1,2 мільйона громадян це право перейшло. Це або ті громадяни, які продали земельні паї в той час, коли можна було продавати сертифікати і державні акти, або ті, хто подарували або успадкували. Я думаю, що не менше такої ж кількості - 1-1,5 мільйона громадян викинуть відразу. А це близько 6 мільйонів га сільгоспземлі буде викинуто на ринок відразу", - сказав він.

Реклама:

Нагадаємо, що президент Віктор Янукович доручив відповідним органам впровадити ринок земель сільськогосподарського призначення вже в 2012 році.

За словами Януковича, основною перешкодою при впровадженні ринку земель сільськогосподарського призначення є відсутність відповідної законодавчої бази, зокрема, законів "Про ринок землі" та "Про Державний земельний кадастр".

Президент зазначив, що всі попередні спроби підготувати та довести до логічного завершення ці закони закінчувалися нічим.

Президент доручив, щоб до кінця першого півріччя були прийняті законопроекти "Про ринок земель" та "Державний земельний кадастр".

Він зазначив, що на законодавчому рівні необхідно не тільки визначити умови продажу земель, а й чітко виписати жорсткі умови і критерії, які створювали б перешкоди для їх неефективного використання, погіршення якості грунтів, зміни цільового призначення земельних ділянок, спекуляцій на ринку землі тощо.

Крім того, президент поставив завдання уряду створити систему дійового державного контролю над використанням і охороною земель.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: