У Азарова затягують з реформою "спрощенки"

Понеділок, 21 березня 2011, 11:40

Міністерство фінансів затягує реформу спрощеної системи оподаткування, запропонувавши концепцію для реалізації в новому законопроекті, який практично не враховує пропозиції бізнесу.

Нові норми зможуть набути чинності лише з 2012 року, а поки підприємці змушені переходити на загальну систему сплати податків.

18 березня пройшло чергове засідання робочої групи при Мінфіні щодо розробки законопроекту про реформування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва, повідомляє "Коммерсантъ-Украина".

Під час підписання Податкового кодексу президент доручив протягом двох місяців доопрацювати систему спрощеної сплати податків і передати законопроект до парламенту, проте цього терміну не було дотримано.

Реклама:

А зараз процес знову затягується. Замість того щоб доопрацьовувати запропонований бізнесом документ, Мінфін запропонував концепцію реформування спрощеної системи.

За словами члена Ради підприємців при Кабміні, учасника робочої групи Андрія Забловського, 28-29 березня планується завершення переговорного процесу.

Норми концепції лягли в основу законопроекту Мінфіну, який у разі його прийняття може набути чинності з 2012 року.

Так, чиновники пропонують поділити платників єдиного податку на кілька категорій.

Фізособи-підприємці з річним доходом до 150 мінімальних зарплат будуть платити від 1% до 10% розміру МЗ; до 600 МЗ - 2-40%; до 1000 МЗ - 3% від доходу за умови сплати ПДВ, 5% - без.

Останні ставки будуть застосовуватися і для оподаткування юросіб, річний оборот яких не перевищить 3000 МЗ.

Підприємці з цим не згодні і пропонують встановити розмір оподаткування для 2-4 категорії, виходячи з граничного річного доходу у 1000, 2000 і 5000 МЗ відповідно.

У новому законопроекті пропонується затвердити перелік із 40 видів побутових послуг, на які поширюється дія пільгового оподаткування: виготовлення і ремонт взуття, одягу, меблів, ювелірних виробів.

У той же час пропонується розширити до 16 найменувань список видів діяльності, на які не поширюється спрощена система, - зокрема, це торкнеться аудиторів, страхових брокерів, банків, кредитних спілок, виробників, експортерів, імпортерів, продавців підакцизних товарів.

Окрім того, підприємці будуть наполягати на можливості здійснювати госпдіяльність із надання послуг між "єдиноподатниками".

Урядовий законопроект містить норму, яка частково йде на поступки бізнесу і дозволяє підприємствам включати до валових витрат витрати на купівлю товарів, робіт і послуг у "єдиноподатників".

Нагадаємо, що на виключенні цієї норми наполягали підприємці, оскільки юрособи, які перебувають на загальній системі оподаткування, відмовляються проводити з ними діяльність.

Але Мінфін пропонує ці витрати включати лише в тому випадку, якщо вони будуть підтверджені "в окремому переліку доходів і витрат платника у розрізі контрагентів".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!