"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українці стали біднішими за китайців

Неділя, 13 березня 2011, 15:28

Рівень валового національного доходу Китаю в розрахунку на душу населення за паритетною купівельною спроможністю перевищив аналогічний показник України.

За підсумками 2009 року він становив в нашій країні 6180 так званих міжнародних доларів, а в КНР - 6890 доларів.

Такі дані нещодавно оприлюднила аналітична служба Світового банку, пише видання "Дзеркало тижня. Україна".

При цьому ще в 2008 році на одну українську душу припадало 7270 доларів, а на китайську - 6280.

Реклама:

Але Київ провалився в яму світової економічної кризи, а Пекін її вдало перестрибнув.

За абсолютним національним доходом на душу, перерахованим за офіційним обмінним курсом, відповідно, юаня і гривні до долара США, розрив ще більше: 2800 доларів в Україну і 3650 - в Китаї.

Національний дохід на душу населення за паритетною купівельною спроможністю, що показує, скільки товарів та послуг може отримати на свої доходи звичайний житель тієї чи іншої країни, - це дуже складний для розрахунку показник.

Адже потрібно з'ясувати рівень цін на всі основні види товарів і послуг, за допомогою спеціальних коефіцієнтів врахувати їх якість.

Крім того, слід визначити питому вагу різних товарів і послуг у споживчому кошику звичайного громадянина кожної країни світу.

Тому вже протягом багатьох років Світовий банк публікує дані про національний дохід з паритетною купівельною спроможністю з затримкою на рік.

Можна, звичайно, стверджувати, що насправді ситуація не настільки сумна, оскільки в Україні реальний національний дохід значно вище офіційно декларованого за рахунок великих масштабів тіньової економіки, а зарплат у конвертах українці отримують набагато більше, ніж китайці.

Це дійсно так, але, з іншого боку, коефіцієнт Джині, який характеризує ступінь нерівномірності у розподілі доходів між найбагатшими і найбіднішими громадянами країни, в Україні вищий, ніж у Китаї.

Тому пора нам відмовитися від стереотипів про жебраків китайців, згодних "вкалувати цілий день за жменю рису".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: