"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мільярди в Укрексімбанк заллють для бізнесу Клюєва?

Середа, 9 лютого 2011, 09:12

Підвищення капіталізації державного Укрексімбанку, ініційоване першим віце-прем'єром Андрієм Клюєвим, може посприяти фінансуванню його бізнесів.

Партнером у реалізації низки проектів братів Клюєвих може виявитися глава НБУ Сергій Арбузов, пише видання "Экономические известия".

"Це необхідно для того, щоб активізувати фінансування програми інвестиційно-інноваційної діяльності до 2015 року, в першу чергу в реалізацію цієї програми будуть включені держбанки", - сказав чиновник.

За словами Клюєва, вже підготовлено перелік з 163 інвестиційних проектів інноваційного характеру загальною вартістю 368 млрд. гривень для початку їх реалізації в 2011 році.

Реклама:

Безумовно, профінансувати такий обсяг коштів тільки за рахунок бюджету неможливо.

"За моїми оцінками, максимальний інвестиційний потенціал бюджету - не більше 20 млрд. гривень на рік. Інші кошти повинні бути спрямовані в реальну економіку через фінансову систему і комерційні банки", - говорить радник міністра економіки Сергій Яременко.

Фактично, збільшивши капітал Укрексімбанку на 1 млрд. гривень, держава створює інвестиційний потенціал у розмірі 10 млрд. гривень.

Останнє розміщення бондів Укрексімбанку під 11% річних на 2,4 млрд. гривень говорить про те, що банк буде здатний видавати інвестиційні кредити за ставкою 13-15% річних.

При існуючих на ринку ставках на рівні 18-20% річних такі кредити дуже вигідні.

Тому експерти припускають, що лобіювання збільшення капіталу держбанку проводиться Клюєвим не даремно.

Тим часом експерти кажуть, що Укрексімбанку капітал не потрібен.

"При активах трохи більше 7 млрд. гривень балансовий капітал банку перевищує 17 млрд. гривень", - говорить аналітик інвестиційної компанії "Інтерфон" Вікторія Кернеш.

У зв'язку з цим експерт припускає, що державне вливання в банк необхідно для фінансування конкретних проектів.

"Думаю, ці гроші безпосередньо підуть на кредитування певних проектів", - каже Кернеш.

На думку голови правління одного з найбільших банків, такими проектами можуть виявитися бізнес самого пана Клюєва.

"У нього багато кредитів в Укрексімбанку. Зокрема, позики там отримували "Укрпідшипник", "Запорізький завод напівпровідників" і деякі інші об'єкти", - розповідає банкір.

Він вважає, що саме "Запорізький завод" отримає частину коштів, які будуть спрямовані з казни в держбанк.

"Цей завод виробляє продукцію для реалізації мільярдного проекту з будівництва електростанцій на сонячних батареях в Криму, які визнані інноваційними", - говорить фінансист.

У свою чергу джерело в банку говорить, що виділення коштів на такі проекти буде неможливо без згоди правління.

"Ситуація в тому, що Клюєв має вплив тільки на частину правління банку, тоді як інша, значна його частина, зобов'язана своїм призначенням голові НБУ Сергію Арбузову і з розумінням відноситься до його думки. Таким чином, тільки за наявності домовленостей між Арбузовим і Клюєвим вони володіють достатньою кількістю голосів, щоб провести через правління банку необхідне рішення", - вважає співрозмовник.

При цьому співрозмовник відзначає, що ходять чутки про спільні бізнес-інтереси Арбузова і Клюєва.

"Зокрема, говорять, що проекти з електроенергетики вони реалізовували разом. Зараз Арбузов вийшов з цього проекту. Однак у них занадто давні і щільні стосунки з Клюєвими, щоб він заблокував цю операцію", - упевнене джерело.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: