Промінвестбанк пустить суднобудівників на дно?

П'ятниця, 4 лютого 2011, 09:49

Промінвестбанк (ПІБ) домагається банкрутства ДП "Суднобудівний завод ім. 61 комунара", яке входить в оборонний комплекс країни.

25 січня Госпсуд Миколаївської області за позовом банку почав процедуру банкрутства підприємства із боргами всього у 4,4 млн. гривень, пише газета "Комерсант-Україна".

Як розповів виданню заступник гендиректора заводу з комерції та маркетингу Олександр Аптекар, кредитор підприємства - Промінвестбанк подав позов ще у вересні 2009 року.

У ньому він вимагає виплати боргу в 4,4 млн. гривень за кредитом, отриманим на початку 1990-х років.

Реклама:

Але на заводі вважають, що розплатилися з банком, і 26 січня оскаржили рішення суду в апеляційній інстанції.

Член правління ПІБ Владислав Кравець уточнив, що 4,4 млн. гривень - це несплачені відсотки за кредитом підприємства.

Тіло позики ДП сплатило, а відсотки відшкодувало векселями, які не змогло погасити.

"Кілька років тому ми уклали мирову угоду, відтермінувавши платежі за векселями, але завод не виконав це умова", - говорить Кравець.

На підприємстві цю інформацію коментувати відмовилися.

Не надали коментарі і в Держагентстві інвестицій і нацпроектів (колишнє Мінпромполітики), яке управляє заводом, посилаючись на те, що агентство перебуває зараз в процесі формування.

Виплатити борг підприємство не в змозі, зазначає видання: останнє замовлення "Суднобудівний завод ім. 61 комунара" виконав у 2008 році, виготовивши корпуси для 4 суден водотоннажністю по 5 тис. тонн кожне.

Загальний борг ДП перед різними організаціями становить 180 млн. гривень, уточнив Аптекар.

Підприємство має стратегічне значення для оборонного комплексу країни: воно виробляє в тому числі військові судна. На ДП може проводитися збірка кораблів усіх типів вагою корпуса до 28 тис. тонн.

З моменту заснування на ньому було побудовано більше 2 тис. суден.

"Хоча завод і є державним, він відповідає своїм майном за борги, а отже, банк може домогтися повернення кредиту в судах", - говорить керуючий партнер юридичної компанії Astapov Lawyers Андрій Астапов.

"Швидше за все ПІБ не прагне довести до банкрутства підприємство, а розраховує, що рішення суду змусить державу погасити борги заводу", - вважає керуючий партнер юридичної фірми "Астерс" Олексій Дідковський.

13 січня голова Миколаївської облдержадміністрації Микола Круглов заявляв, що проблеми заводу буде вирішувати державний концерн "Укроборонпром", створений для розвитку оборонно-промислового комплексу.

З іншого, боку ПІБ може довести процес банкрутства до ліквідації і санації ДП, що дає можливість заволодіти ним.

"У процесі санації призначений судом санатор розплачується з боргами підприємства і може заволодіти його майном", - відзначає Астапов.

Інтерес до підприємства раніше проявляв "Смарт-холдинг" Вадима Новинського, нагадує видання.

У травні 2008 року президент Віктор Ющенко доручив уряду підготувати завод до продажу. Тоді його вартість оцінювалася в 200 млн. доларів.

Але зараз "Смарт-холдинг" не зацікавлений у підприємстві, говорить джерело в холдингу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: