Розробка шельфу обійдеться в 3 мільярди

П'ятниця, 25 лютого 2011, 09:12

Міністерство енергетики та вугільної промисловості оцінило вартість проекту з облаштування Одеського і Безіменного морських газових родовищ в 2,9 млрд. гривень - з урахуванням раніше вкладених коштів.

У звіті міністерства за 2010 рік йдеться, що за період реалізації проекту з цих родовищ передбачається добути 21 млрд. кубометрів газу, пише видання "Комерсант-україна".

В кінці грудня 2010 року Кабмін дозволив "Лукойлу" і "Чорноморнафтогазу" добувати на Чорноморському шельфі: підприємства спільно можуть вести розробку на Одеському, Безіменному і Суботинському родовищах.

Частка "Чорноморнафтогазу" при розподілі продукції становитиме не менше 50%.

Реклама:

Його внесок у проект - геолого-економічна оцінка запасів нафти, природного газу і супутніх компонентів вказаних родовищ.

"Лукойл" вкладе фінансові ресурси, надасть технології та обладнання.

За словами джерела в Міненерго, 2,9 млрд. гривень компанії інвестують порівну.

Щоб виплатити свою частку, "Чорноморнафтогаз" залучить кредити.

У листопаді 2010 року компанія отримала дозвіл від Мінекономіки залучити дві кредитні лінії строком на один рік: 600 млн. гривень у ВТБ Банку та 190 млн. гривень в Укргазбанку.

"Вже до кінця року ми розраховуємо закупити все необхідне обладнання і почати активно освоювати ці інвестиції", - уточнив співрозмовник в міністерстві.

Але запланованого обсягу фінансування швидше за все не вистачить для початку масштабного видобутку на родовищах - для цього необхідно 1,5-2 млрд. доларів, визнають в Міненерго.

Для фінансування проекту Міненерго розраховує залучити нових інвесторів і створити консорціуми з 3-4 компаній для розробки кожного родовища, розповіло джерело в міністерстві.

Однак, за його словами, це буде можливо, якщо під час розробки родовищ буде хоча б якийсь успіх: "Тоді можна очікувати постійного фінансування в потрібному об'ємі і зростання видобутку нафти і газу на родовищі".

Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима вважає, що плани Міненерго по залученню нових інвесторів навряд чи виправдаються, оскільки проти цього може виступити "Лукойл".

"Росія, в принципі, зацікавлена в контролі над альтернативними джерелами газу для України, в тому числі і над Чорноморським шельфом", - сказав пан Гудима.

На його думку, російська сторона зацікавлена не стільки в тому, щоб видобувати газ, скільки в тому, щоб контролювати родовища.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: