"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Клюєв розповість Європі про своє бачення торгівлі

Середа, 23 лютого 2011, 20:12

Українську позицію з проблемних питань створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС представить 2-3 березня в Брюсселі перший віце-прем'єр Андрій Клюєв.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу уряду.

Згідно із повідомленням, питання переговорного процесу щодо підписання угоди про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС обговорювалося під час зустрічі прем'єр-міністра України Миколи Азарова з депутатами Європарламенту: членом Комітету парламентського співробітництва Україна-ЄС Мареком Сівцем, заступником голови групи Прогресивного Альянсу соціалістів і демократів у Європарламенті Адріаном Северином, заступником голови групи Прогресивного Альянсу соціалістів і демократів у Європарламенті Ханнес Свободою а також лідером Союзу демократичних лівих сил (Польща) Гжегошем Наперальські.

Азаров нагадав, що угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС практично готова на 90%.

Реклама:

"Залишилося узгодити позиції пов'язані з експортом до ЄС продукції аграрного комплексу, реалізації права українських підприємств надавати послуги, в тому числі на автоперевезення. І залишилося кілька невеликих спірних питань щодо географічних назв, інструментів захисту ринку, що не так суттєво", - заявив Азаров.

Як зазначив прем'єр-міністр, найбільше за все Україну турбує позиція ЄС щодо квотного принципу поставок української аграрної продукції на ринок Євросоюзу.

"Ця позиція нам незрозуміла, оскільки для нас експорт сільськогосподарської продукції, такої як пшениця, ячмінь, м'ясо та інші товари - це важлива складова українського експорту, яка могла б хоча б частково компенсувати негативне сальдо нашого торгового балансу між ЄС і України", - пояснив він.

Прем'єр поінформував, що учасники переговорів з боку ЄС хочуть передбачити для України досить жорсткі квоти: "Я можу назвати розміри цих квот. Вони, по суті, носять заборонний характер. Наприклад, квота на пшеницю встановлена в обсязі 20 тис. тонн. Це при тому, що Україна експортує близько 10-15 млн. тонн щорічно. Квота на м'ясо, птицю - 1 тис. тонн. Якщо перевести на частку такої продукції на ринку ЄС, то це незначна частина відсотка".

За словами Азарова, зараз сторони намагаються знайти компромісне вирішення цих спірних питань.

2-3 березня в Брюсселі українська позицію з цих питань представить і буде обґрунтовувати перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв, наголошується у повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!