Штати вкотре невдоволенні втручанням Азарова в зерновий ринок

Середа, 23 лютого 2011, 13:42

Уряд США стурбований постійним втручанням уряду України в роботу зернового ринку, а саме намірами створити державну монополію і небажанням зняти обмеження на експорт зернових.

Про це в коментарі DT.UA повідомили в посольстві США в Україні.

"Продовження втручання у ринок зернових може завдати шкоди одному із найбільш перспективних секторів української економіки, оскільки інвестори не будуть вкладати в нього капітали, якщо вважатимуть, що таке втручання не припиниться...У цьому плані особливе занепокоєння викликає законопроект №8053, який передбачає створення монопольного державного агента на цьому ринку", - прокоментували у прес-службі американського посольства.

Там також відзначили, що влада США вже неодноразово піднімала це питання "на всіх рівнях уряду України - як публічно, так і в конфіденційному спілкуванні, як у Вашингтоні, так і через посольство у Києві".

Реклама:

Окрім того, повідомили в посольстві, США продовжує проводити консультації з цієї проблеми з МВФ і з країнами-учасницями Європейського союзу.

"Така політика позбавляє українських селян заслуженого заробітку, знижує український зерновий експорт за часів рекордно високих цін і розхитує світову продовольчу безпеку", - підкреслили у посольстві США.

"Обмеження на зерновий експорт не досягають заявленої урядом України мети стримати ціни на хліб, а швидше супроводжуються дефіцитом таких круп, як гречка, незважаючи на те, що українські сховища заповнені зерном", - додали у прес-службі.

Нагадаємо, уряд США вже неодноразово пред'являв претензії до політики на ринку зерна в Україні.

Зокрема, на початку лютого до України для консультацій з даного питання прибула Бетсі Хефнер, голова управління торгового представництва США - відомства, що займається питаннями торгової політики країни.

У першу чергу в американської сторони викликала питання сама необхідність введення квот.

Проте, як уточнила Бетсі Хефнер, сам факт квотування був би прийнятний, якщо б уряд України спромігся забезпечити прозорий розподіл експортних обсягів.

Також викликала критику ідея уряду залучати зернотрейдерів до фінансування посівної шляхом форвардних закупівель.

Серед інших претензій - плани замкнути реєстрацію всіх експортних контрактів на Аграрній біржі, а також резонансний законопроект №8053, який віддає на відкуп державі експорт основних сільгоспкультур.

Відзначимо, що, як і раніше, до прямих погроз справа не дійшла - американська сторона вкотре задекларувала, що дії Кабміну не вписуються в норми СОТ, однак запевнила, що у них немає мети виносити проблеми на розгляд в організацію.

Згідно з даними Кабміну, Україна у 2011 році посіла 3-тє місце - 16,7% світового ринку, за обсягами експорту ячменю, 4-те місце з експорту кукурудзи і 6-те - за обсягами експорту пшениці, незважаючи на вимушене через торішню посуху квотування експорту зерна.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!