"Газпром" каже, що сланцевий газ не врятує Україну від Росії

Понеділок, 21 лютого 2011, 11:16

Поклади сланцевого газу , які сподівається знайти і освоїти Україна, не допоможуть їй знизити залежність від Росії.

Про це, заявив начальник управління структурування контрактів та ціноутворення ТОВ "Газпром експорт" Сергій Комлєв у ході "круглого столу" "Актуальні проблеми європейської енергетики", повідомляє агентство "Інтерфакс".

"Сподіватися на те, що сланцевий газ стане паличкою виручалочкою для звільнення України від газової залежності від Росії неможливо", - сказав він.

Комлєв нагадав, що озвучена оцінка запасів сланцевого газу в Україні в 2 трлн. кубометрів - це технічні запаси, а не доведені.

Реклама:

"Але на громадську думку це вже зробило певну приголомшуючу дію", - зазначив він.

Він сказав, що в даний час собівартість сланцевого газу становить понад 200 доларів за тисячу кубометрів або 6 доларів за млн. BTU.

Проте ціни на Henry Hub зараз становлять не більше 4 долари за млн. BTU або 160 доларів за тисячу кубометрів.

На думку Комлєва, в цих умовах компанії з видобутку сланцевого газу виживають за рахунок хеджування - вони заздалегідь підстрахувалися від падіння ціни нижче 6-7 за млн. BTU.

"Однак аналіз звітності видобувних компаній, а також ситуація на форвардному ринку показує, що все менше компаній мають можливість користуватися цим інструментом", - резюмував він.

Як повідомлялося, кабмін розгляне проект меморандуму про взаєморозуміння між урядом України та США, який стосується видобутку газу з нетрадиційних джерел.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: