Уряд прокредитує Фірташа через Ощадбанк?

Понеділок, 21 лютого 2011, 09:59

Під тиском міжнародних кредиторів Укрексімбанку уряд прийняв рішення відмовитися від використання цієї фінустанови для порятунку "Надра Банку".

Тепер позичити грошей Дмитру Фірташу Кабмін має намір через Ощадбанк.

Зокрема, підготовлено проект постанови Кабміну про докапіталізацію Ощадбанку на 3,5 млрд. гривень, пише видання "Экономические известия".

Ці гроші держбанк на правах субординованого боргу внесе в капітал банку "Надра Банку", заручившись спеціальною постановою НБУ, що дозволяє Ощадбанку порушити ряд нормативів центробанку.

Реклама:

Вартість державного ресурсу для Ощадбанку буде на рівні номінальної ставки держоблігацій (9,5% річних) + 2% річних маржевого доходу Ощадбанку.

Тимчасовий адміністратор банку "Надра" Валентина Жуковська розповіла, що умови отримання державної допомоги мають повністю відповідати тексту меморандуму з МВФ.

"Ми розуміємо, що в разі прийняття рішення про підтримку банку держкоштами гроші не будуть безкоштовними, як було в 2009 році, і будуть мати граничний термін повернення", - говорить пані Жуковська.

За даними тимчасового адміністратора, у грудні 2010 року операційні надходження на коррахунок банку перевищили 4 млрд., а кількість нових підприємств, що відкрили рахунки в банку, збільшилося на 126.

Крім того, за її словами, Дмитро Фірташ перевів в банк ряд своїх бізнесів, операційні доходи від обслуговування яких дозволять покращити фінансовий стан "Надр".

Експерти ж у субординованому борзі Ощадбанку бачать цілий ряд проблем.

В першу чергу для нього самого. По-перше, згідно з постановою НБУ № 368, банк-реципієнт субборгу може відстрочити сплату відсотків по ньому за умови збиткової діяльності.

Крім того, згідно з постановою НБУ № 424, субординований кредит Ощадбанку "Надра Банк" має бути негативно класифікований, що означає необхідність зарезервувати 100% суми позики - тобто ще 3,5 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!