Кіпріоти бояться, що Фірташ "розмиє" їх в "Надра Банку"

Понеділок, 21 лютого 2011, 09:22

Власник 30,74% акцій "Надра Банку" - кіпрська Manmade Enterprises Ltd - вирішила зірвати збільшення капіталу свого банку.

Зокрема, акціонер "Надра Банку" подав позов до Окружного адміністративного суду Києва з проханням визнати незаконним постанову Нацбанку № 38 про продовження повноважень тимчасового адміністратора "Надра Банку" Валентини Жуковської ще на півроку, пише видання "Комерсант-Україна".

Як випливає з позовної заяви, рішення НБУ прийнято з порушеннями законодавства, так як було прийнято 11 лютого.

У цей день закінчилися повноваження тимчасового адміністратора, які вже продовжувалися на рік.

Реклама:

Як з'ясувалось, ініціатором позову до НБУ була HSBC Trustee, яка видала колишнім акціонерам "Надра" кредит на 60 млн. доларів.

У 2006 році інвестори отримали в заставу 50% акцій банку і тепер побоюються, що новий акціонер Дмитро Фірташ розмиє їх заставу до 5%.

Ухвалюючи постанову, НБУ грунтувався на змінах до закону "Про банки і банківську діяльність", прийнятих парламентом в екстреному порядку 4 лютого.

Згідно з цим законом, тимчасова адміністрація в системоутворюючих банках, до яких відноситься "Надра Банк", може продовжуватися вже на 18 місяців.

Однак президент Віктор Янукович підписав закон 3311-VI тільки 15 лютого, а опублікований він був у газеті "Урядовий кур'єр" 17 лютого.

Регулятор спробував уникнути правової колізії, прийнявши документ з розмитим формулюванням про дату закінчення дії повноважень тимчасового адміністратора Жуковської - "продовжена діяльність до прийняття Нацбанком рішення про припинення тимчасової адміністрації", але не пізніше 12 серпня.

У цей же день адміністратор вирішив збільшити капітал на 3,5 млрд. гривень.

Згідно з планом докапіталізації банку, підписка на акції повинна проходити з 23 лютого до 10 березня.

"НБУ прийняв постанову № 38 з перевищенням своїх повноважень, порушуючи права і законні інтереси позивача, - вважає акціонер .- На 11 лютого відповідно до імперативних нормам закону "Про банки і банківську діяльність" він не мав прав і повноважень продовжувати дію тимчасової адміністрації ".

На думку позивача, НБУ "втрутився" у господарські відносини, тому що з моменту припинення повноважень адміністрації повертаються повноваження акціонерів та наглядової ради, що мають право приймати рішення про стратегію розвитку банку.

У суді інтереси Manmade представляє юридична фірма "Астерс".

"Мета наших дій - скликати саме загальні збори акціонерів, на яких буде прийнято рішення про збільшення капіталу без порушення прав діючих акціонерів, - пояснив старший юрист "Астерс" Леонід Антоненко .- В акціонера є своє бачення того, як повинні розвиватися процеси в банку. Ми хочемо, щоб адміністратор або прислухався до їхньої думки, або, якщо він не в змозі цього зробити, його необхідно усунути від управління банком".

В прес-службі банку повідомили, що процес докапіталізації вже почався. При цьому установа почала дематеріалізацію акцій, переводячи їх у бездокументарну форму.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: