"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Газпром знову звинувачує Україну у "газових кризах"

Четвер, 17 лютого 2011, 10:40

Речник ВАТ "Газпром" Сергій Купріянов написав відкритого листа до голови East European Gas Analysis Михайла Корчемкіна, в якому наголосив на тому, що в 2006 та 2009 роках "Україна перекрила свою транзитну систему", а самі газові кризи назвав "газотранзитними".

Про це повідомляє UA-Energy.org із посиланням на публікацію у The Financial Times.

"Михайло Корчемкін ставить під питання економічне обґрунтування газопроводу "Газпрому" "Сохрановка-Октябрська". Корчемкін пропускає низку відповідних моментів. Той факт, що "Газпром" побудував трубопровід в обхід України, щоб доставляти російський газ російським споживачам на півдні країни аж ніяк не є нерентабельним", - пише Купріянов.

За його словами, по-перше, повернення інвестиції є більш ніж переконливим - 12% на рік; по-друге, припущення Корчемкіна про те, що "Газпром" міг заощадити гроші, використовуючи транзитну систему, яка не завжди надійна, "відображає досить короткозорий погляд, що не враховує інтереси акціонерів і клієнтів ВАТ "Газпром".

Реклама:

"Газотранзитна криза на початку 2006 року та особливо у 2009 році, коли Україна закрила транзитну систему, не даючи російському газу дійти до європейських клієнтів, дала зрозуміти, наскільки "Газпром" і Європа чутливі до транзитних ризиків у третіх країнах. Три тижні відключення в 2009 році коштували нашій компанії 2 млрд. доларів", - зазначає Купріянов.

"Забезпечення безпеки транзиту газу за рахунок інвестицій у диверсифікацію наших маршрутів поставок, чи то в рамках проекту "Південний потік", чи трубопроводу "Сохрановка-Октябрська", є не тільки економічно обґрунтованим, але абсолютно необхідним", - наголосив він.

"Нарешті, слідуючи логіці Корчемкіна, політичний рух Європейського Союзу із підтримки будівництва нових трубопроводів та інтерконнекторів на національних енергетичних ринках буде також кваліфікуватися як "нерентабельний". Цікаво, чи буде він так само критичним до цих багатомільярдних програм з невизначеними економічними перспективами і відсутністю гарантованих поставок?", - відзначив речник "Газпрому".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: