"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд відмовився компенсувати селянам "дорогі" кредити

Четвер, 17 лютого 2011, 09:21

Кабінет міністрів знизив компенсацію ставок за кредитами аграріїв у гривні з 25% до 21% і в іноземній валюті з 16% до 13% в 2011 році.

Про це ідеться в урядовій постанові № 96 від 7 лютого, якою вносяться зміни у постанову № 794 від 11 серпня 2010 року, пише газета "Дело".

"Компенсація надається на конкурсній основі підприємствам агропромислового комплексу, які залучили кредити у поточному році - за умови, що сума відсотків за користування кредитами та за додатково укладеними договорами не перевищує в національній валюті 21% річних, а в іноземній - 13% річних", - сказано в документі.

Розмір відшкодовуваних ставок за кредитами, залученими у 2010 році, складає 25% річних у гривні і 16% у валюті.

Реклама:

Компенсація за кредитами, залученими в 2009-2010 і 2011 роках в іноземній валюті для закупівлі племінної худоби і птиці, а також нової сільгосптехніки та обладнання, аналоги яких не виробляються в Україні, надається лише в разі укладення зовнішньоекономічного договору.

Кошти на компенсацію ставок за кредитами будуть направлятися із державного бюджету.

Міністерство аграрної політики і продовольства розподіляє кошти, які виділяються Кабміном, серед позичальників на конкурсній основі, при цьому не менше 50% коштів передбачається на відшкодування відсоткових ставок за середньо- і довгостроковими кредитами, із яких не менше 15% - здешевлення кредитів для реалізації інноваційних проектів.

Як повідомлялося, у 2010 році сільськогосподарські підприємства залучили 9,698 млрд. гривень кредитних коштів.

На початку січня 2011 року міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк спрогнозував створення спеціального аграрного банку в 1 півріччі цього року.

Очікується, що створення такої структури дозволить проводити найбільш сприятливу для аграріїв політику в сфері кредитування, дозволивши підприємствам агропромислового комплексу отримувати кредити під 10-11% річних для інвестиційних програм.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!