На "Укртатнафту" повернуться татарські акціонери?

Середа, 16 лютого 2011, 09:25

Україна ініціює переговори про врегулювання суперечки із колишніми акціонерами "Укртатнафти".

У відповідності із дорученням президента Віктора Януковича, Міненерго, Мін'юст, МЗС і НАК "Нафтогаз Україна" до червня мають розробити план спільних дій з російською стороною щодо врегулювання спірних питань діяльності ПАТ "Укртатнафта", пише газета "Комерсант-Україна".

Видання нагадує, що у жовтні 2007 року "Татнефть" і Мінмайна Республіки Татарстан, які володіли в сумі 57% акцій "Укртатнафти", позбулися цієї частки.

У результаті низки судових рішень акції були продані компаніям, афільованим із групою "Приват".

Реклама:

Ще 43% акцій належать НАК "Нафтогаз Україна".

Відтоді "Татнефть" припинила поставки нафти на НПЗ "Укртатнафти" і почала розгляд проти України в Міжнародному арбітражному суді в Парижі, пред'явивши претензії на суму 2,4 млрд. доларів.

У прес-службі "Татнефті" учора повідомили, що вітають рішення президента.

"Швидше за все воно пов'язане із початком міжнародного розгляду в минулому році", - заявили у компанії.

У Міненерго офіційно не коментують ситуацію. Але джерело в міністерстві розповіло, що зараз обговорюються два можливі шляхи вирішення спору - відновлення татарської сторони в акціонерних правах або відшкодування їй збитків.

"Наше завдання - врегулювати конфлікт, знайти компроміс між татарською стороною і приватними акціонерами. У тому числі ми не виключаємо ініціювання спільно із "Татнефтю" судового розгляду", - стверджує співрозмовник видання.

Але "Татнефть" уже пройшла в українських судах усі етапи боротьби за актив, і тому новий розгляд безперспективний, стверджує джерело в групі "Приват".

Останнє - у Вищому господарському суді - компанія програла в лютому 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: