"Одеса-Броди" уже качає каспійську нафту в Білорусь

Вівторок, 15 лютого 2011, 09:10

Оператор системи нафтопроводів ВАТ "Укртранснафта" почав заповнення нафтопроводу "Одеса-Броди" каспійською нафтою сорту Azeri Light та її прокачування споживачам Білорусі.

Про це повідомляє агентство "УНІАН" із посиланням на прес-службу компанії.

"13 лютого 2011 року о 16:35 відповідно до положень договору (між ВАТ "Укртранснафта" і ЗАТ "Білоруська нафтова компанія") почато перекачування нафти у напрямі ПЗУ "Мозир" (Білорусь)", - говориться в повідомленні.

Також зазначається, що 11 лютого на морському нафтовому терміналі "Південний" був прийнятий другий танкер із легкою нафтою сорту Azeri Light обсягом 85 тис. тонн, розвантаження якого було завершене ввечері 12 лютого.

Реклама:

"Почате регулярне постачання каспійської нафти нафтопроводом "Одеса-Броди" в аверсному режимі підвищує рівень завантаження нафтотранспортної системи України, зміцнює енергетичну безпеку України, країн регіону і Європи в цілому, підтверджує роль України як надійної країни-транзитера й посилює її статус як одного з ключових чинників у сфері диверсифікації поставок енергоресурсів у Каспійсько-Чорноморському просторі", - говориться в повідомленні.

Витіснення технологічної нафти сорту Urals обсягом до 620 тис. тонн, якою раніше був заповнений трубопровід "Одеса-Броди", здійснюється заміщенням у напрямі НПЗ "Мозир".

Компанія нагадує, що ці дії здійснюються відповідно до договору про надання послуг із транспортування нафти, який компанія підписала 17 січня 2011 року із ЗАТ "Білоруська нафтова компанія".

Також у повідомленні зазначається, що нині компанія завершує роботу зі створення технічних умов для організації поставок легких сортів нафти на нафтопереробні підприємства Західної України - ВАТ "НПК-Галичина" і ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття", а також значно активізувала заходи щодо підготовки їх транзиту в напрямі Словаччини, Чехії та Угорщини.

Водночас "Укртранснафта" зазначає, що в повному обсязі продовжує виконання зобов`язань із забезпечення надійного і безперебійного транзиту нафти російських вантажовідправників у напрямі Чехії, Словаччини і Угорщини відповідно до діючих контрактів.

Нафтопровід "Одеса-Броди" протяжністю 674 км і потужністю 9 млн. тонн на рік, що з`єднав морський нафтовий термінал "Південний" в Одеській області і систему магістральних нафтопроводів "Дружба" в районі Бродів у Львівській області, був введений в експлуатацію в 2001 році.

Хоча спочатку він будувався для прокачування легкої каспійської нафти до Європи, проте до 2004 року простоював, а потім використовувався у реверсному режимі (у напрямі терміналу "Південний").

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: