"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ схвалив схему докапіталізації Надра Банку

Понеділок, 14 лютого 2011, 10:12

Національний банк України схвалив схему докапіталізації Надра Банку.

Про це заявив очільник НБУ Сергій Арбузов, пише газета "Комерсант-Україна".

"Для остаточного відновлення діяльності банку "Надра" потрібне проведення його додаткової капіталізації, в першу чергу за рахунок коштів приватного інвестора. Тому Нацбанк затвердив план капіталізації банку за рахунок приватного інвестора. Хоча ми не виключаємо можливості надання державних коштів для збільшення регулятивного капіталу банку", - заявив голова НБУ.

Також Арбузов оголосив про продовження повноважень тимчасової адміністрації в Надра Банку.

Реклама:

Термін роботи адміністрації він не назвав, але ухвалений парламентом закон дозволяє продовжити його на півроку.

За словами чиновника, після збільшення капіталу Надра Банк почне виплачувати вклади без обмежень.

Докапіталізацію Надра Банку на 8,3 млрд. гривень на паритетних засадах мали намір провести власник Group DF Дмитро Фірташ і уряд, нагадує видання.

Як пояснив виданню високопоставлений співрозмовник в НБУ, після вливання бізнесменом грошей у капітал Кабмін надасть банку "Надра" субординований борг через посередника - Укрексімбанк.

"Ми запропонували надати позику не безпосередньо, а влити необхідну суму в капітал держбанку, який дасть субборг, що враховується у капіталі другого рівня", - пояснив чиновник.

Учасники ринку очікували продовження терміну роботи тимчасової адміністрації в Надра Банку, але не схвалюють це рішення.

"Критерії вибору банків для рекапіталізації були незрозумілі два роки тому і залишаються незрозумілими дії відносно цих кредитних установ. Сенсу продовжувати вкладати в такі банки великі кошти ми не бачимо", - відзначив провідний радник ЄБРР Антон Усов.

Експерти очікують, що у Дмитра Фірташа з'являться живі гроші після продажу відсудженого в України газу та ліквідації RosUkrEnergo, і бізнесмен вкладе їх в капітал Надра Банку, що уже пообіцяв НБУ.

"Але ці гроші до банку не надійдуть. Ви ж пам'ятаєте, що він обіцяє "завести" гроші більше року, але не робить цього", - стверджує екс-голова одного з держбанків.

За словами експерта, Дмитра Фірташа зупиняє невирішена проблема зі знерухомленими акціями Надра Банку, за які судиться HSBC Trustee (CI) Ltd.

"Кабмін також не бачить, хто власник і з кого питати, тому Микола Азаров і не домовляється з Фірташем", - повідомив банкір.

Адміністратор Надра Банку Валентина Жуковська заявляла, що не має наміру йти на мирову з HSBC Trustee - представником колишніх акціонерів банку, які не побажали врятувати його від банкрутства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: