Тігіпко: перед тим, як скупляти землю, її варто порахувати

П'ятниця, 11 лютого 2011, 14:24

Віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко переконаний, що мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення можна скасувати тільки після складання повного кадастру землі та створення прозорих механізмів її продажу.

"Мораторій можна скасувати тільки після складання повного кадастру землі, створення прозорих механізмів її продажу і введення необхідних обмежень. Державу або місцева рада повинні мати законодавчо закріплене право викупу ділянки землі за ціною продажу", - заявляє Тигіпко, передає "Інтерфакс".

На його думку, для початку функціонування ринку необхідне створення державного земельного банку і прийняття законів "Про ринок земель в Україні" та "Про державний земельний кадастр".

Віце-прем'єр зазначає, що земельна реформа дозволить залучити мільярдні інвестиції в аграрний сектор України, а введення ринку землі сприятиме розвитку агротехнологій.

Реклама:

На думку Тігіпка, незважаючи на діючий вже 10 років мораторій, українська рілля фактично перебуває в ринковому обороті, тільки ринок цей - неповноцінний і криміналізований.

"Чим, як не продажем, можна вважати, наприклад, жорстко прописаний договір оренди на 30-49 років з виплатою орендної плати наперед?", - Підкреслює віце-прем'єр.

Він також висловив думку, що земельна реформа та введення землі в ринковий оборот дозволить нинішнім власникам паїв отримувати ринкову орендну плату, а не залежати від свавілля орендарів.

"Реальні власники ріллі будуть дбати про розвиток агротехнологій, підвищення родючості землі. Зараз же тимчасові-орендарі не дуже в цьому зацікавлені. Держава, в свою чергу, отримає зрозумілу і прозору базу оподаткування земельним податком", - переконаний Тігіпко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: