Банкірам хочеться обмеження дострокового зняття депозитів

П'ятниця, 11 лютого 2011, 12:57

Обмеження дострокового зняття депозитів матиме позитивний вплив на кредитування економіки і стабільність фінансової системи.

Про це заявили голова правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Лавренчук і голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін, передає УНІАН.

Як зазначається в повідомленнях, Лавренчук і Тимонькін підтримали ініціативу НБУ про обмеження дострокової видачі депозитів, винесену НБУ на громадське обговорення.

На думку Тимонькіна, Україна повинна винести уроки з кризи, в ході якої стабільність фінансової системи країни опинилася під загрозою. Джерелом загрози голова Укрсоцбанку вважає масове дострокове зняття депозитів.

Реклама:

За його словами, ситуацію в 2008 році вдалося стабілізувати лише тоді, коли було введено мораторій на дострокове зняття вкладів.

За словами Тимонькіна, "одночасний дострокове виведення 25% усіх депозитів трьома відсотками великих вкладників зведе до нуля банківську систему".

Інші ж внаслідок колапсу можуть не отримати нічого. Тимонькін також спростував тезу, що заборона на дострокове вилучення депозитів порушує права людини.

Це "порушення прав більшості меншістю, яка встигне їх забрати". У більшості європейських країн, за словами банкіра, у вкладника немає можливості достроково забрати депозит.

Підтримує колегу й голова правління "Райффайзен Банк Аваль". Як сказав Лавренчук, "я дуже вдячний НБУ, який ініціював обговорення цієї теми".

При цьому банкір підкреслив, що "бачить позитивні сигнали в рішеннях, які приймаються НБУ останнім часом".

За словами Лавренчука для кредитування економіки "гривня повинна бути довгостроковою. А довгострокова гривня - це довгострокові депозити".

В результаті цієї дискусії, на його думку, необхідно буде змінювати законодавчі норми, що передбачають безакцептне зняття депозиту.

В усіх європейських країнах є, як мінімум, попереджувальний лист вкладника - строком від 7 днів до місяця.

Крім того, ще одним аргументом на користь законодавчих обмежень голова правління "Райффайзен Банк Аваль" вважає особливу соціальну значущість депозиту в Україні, тому "його не можна регулювати лише нормами двостороннього договору".

3 лютого НБУ виніс на обговорення норму про заборону дострокового вилучення термінових банківських депозитів.

З метою врегулювання проблеми повернення банківських депозитів "на першу вимогу", а саме - визначення конкретних термінів виконання банком своїх зобов`язань повернення вкладу і створення правових умов для зниження ризиків банку в разі дострокового розірвання термінового депозитного договору Національним банком за участю банківських асоціацій опрацьовуються відповідні пропозиції", - йдеться в повідомленні НБУ.

На розгляд та обговорення виноситься варіант повної заборони дострокового зняття термінових вкладів.

Пропонується дозволити повернення вкладів винятково в термін, визначений договором, або в разі настання непередбачених ситуацій, що вимагають від вкладника термінових грошових витрат.

Також на обговорення виноситься ще один варіант, згідно з яким пропонується встановити, що в разі звернення вкладника з вимогою про видачу вкладу до настання терміну, обумовленого договором термінового вкладу, банк здійснює виплату в термін до 30 днів із моменту звернення.

Крім того, НБУ пропонує встановити норму, згідно з якою "за договором вкладу на вимогу банк зобов`язаний видати вклад протягом 3 робочих днів із моменту звернення вкладника, окрім вкладів, зроблених юридичними особами на інших умовах повернення, встановлених договором".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!