"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна буде вільно торгувати з ЄС не раніше 2013 року

П'ятниця, 11 лютого 2011, 10:16

Україна і ЄС прагнуть підписати договір про вільну торгівлю до кінця року, проте розбіжності з принципових позицій подолати поки не вдалося.

Президент Віктор Янукович вже доручив уряду прискорити підготовку проекту угоди, пише видання "Экономические известия".

"Я хочу додати імпульс нашим внутрішнім економічним перетворенням, щоб наблизити це питання до логічного завершення", - заявив глава держави.

На думку прем'єра Миколи Азарова, головною перешкодою на переговорах є прагнення Євросоюзу зберегти квоти на українську продукцію.

Реклама:

"Для найбільш чутливих позицій для нашого експорту Євросоюз встановлює квоти", - сказав Азаров. При цьому він відзначив, що квоти при вільній торгівлі вводити неприпустимо.

"Європейський ринок - це 1,5 млрд. населення. Але Україні теж не є падчеркою, ми не сироти. Хоча у нас набагато менше населення, але це теж великий ринок. Якщо б ми не були цікаві один одному, навряд чи б настільки настійно працювали б над цією угодою. І якщо з тих чи інших питань ми пробуксовує, це означає, що ціна домовленостей є дуже важливою", - сказав заступник міністра економіки Валерій П'ятницький.

За його словами, важливо, щоб українські товари дійсно були присутні на ринку ЄС.

Незважаючи на поки невирішені проблеми, керівник переговорної групи від Єврокомісії щодо створення ЗВТ Філіп Куїссон переконаний, що угода буде підписана в 2011 році.

"Ми вже домовилися про одне - бути якомога більш амбітними. Якщо ми підпишемо угоду, тоді будемо проходити ратифікацію і виконання всіх вимог. Десь в 2013 році цей документ може вступити в силу", - сказав він.

Куїссон зазначив, що Україні буде потрібно певний перехідний період.

Він припустив, що перехідний процес може тривати від 5 до 10 років. Куїссон констатував, що практично зі всіх питань вдалося досягти домовленостей.

"Коли мова йде про торгівлю товарами, то ми домовилися реалізувати 96% торговельних потоків, ніяких квот, ніяких мит. Тобто більш-менш вже не буде обмежень. Євросоюз пропонує нульове мито, нульові квоти на всі українські промислові експортні товари - текстиль, сталеливарну індустрію", - зазначив він.

У той же час щодо сільськогосподарської продукції сторони ще повинні знайти рішення.

"З 20% продовольчих товарів триває дискусія. Обмеження будуть, ми робимо це з усіма партнерами, у тому числі і з США", - додав Куїссон.

"У мене немає великих позитивних відчуттів з приводу цього раунду. Є відчуття, що сторони продовжують жорстко стояти на своїх позиціях. І це може означати кризу переговорного процесу. Але я хотів би помилитися", - сказав директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександр Сушко.

За його словами, неготовність сторін до компромісу по тих позиціях, які вже довгий час не можуть зрушити з місця, говорить "про дефіцит стратегічного бачення".

Нагадаємо, що розділ про створення поглибленої та всеохоплюючої ЗВТ є невід'ємною складовою майбутньої Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!