Ціну на бензин "заморозять" до лютого?

Четвер, 6 січня 2011, 11:28

Ціни на пальне можуть припинити подальше зростання і залишитися незмінними (8,35-8,50 гривні за літр А-95) до кінця січня.

Днями Міненерго закликало нафтотрейдерів дотримуватись умов цінового меморандуму між ними і Кабміном, пише газета "Сегодня" із посиланням на прес-службу міністерства.

Як роз'яснив директор департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Костянтин Бородін, за умовами меморандуму і розрахунками експертно-аналітичної групи (ЕАГ) при Кабміні, яка встановлює ціновий коридор на паливо, зараз максимальна справедлива ціна на А-95 дорівнює 8,51 гривні за літр.

При цій ціні прибуток продавця становить близько 20%, і вище вона не може бути економічно: за жовтень-грудень 2010 року трейдери завезли стільки дешевого пального без сплати акцизу, що його вистачить споживачам мінімум до кінця січня.

Реклама:

А на лютий, за словами Бородіна, ЕАГ визначить новий коридор, враховує світові ціни і акциз, який набув чинності з 1 січня 2011 року.

Сказав своє слово і Антимонопольний комітет: як повідомили у його прес-службі, у понеділок АМКУ відкрив справу за фактом необґрунтованого зростання цін на А-95 і А-92 у грудні 2010 року.

Розслідування може тривати 2-3 місяці, але якщо виявиться, що ціни завищені, трейдерам загрожує штраф до 10% річного обороту, а це сотні мільйонів гривень.

Трейдери традиційно не коментують свою цінову політику, але, на думку незалежного експерта Валентина Землянського, "цих двох важелів (Мінененрго і АМКУ) достатньо, щоб ціни на бензин "замерзли", а то і пішли вниз на 10-15 копійок".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: