КРУ нарахувало зловживань Тимошенко на 93 мільярди

П'ятниця, 28 січня 2011, 14:25 -

За результатами аудиту  використання публічних фінансів Україні у 2008-2009 роках та першому кварталі 2010 року, Контрольно-ревізійне управління засвідчило зловживання з державними фінансами на суму 93 млрд. гривень.

Зазначимо, що КРУ несе юридичну відповідальність за результати цього аудиту.

Ревізори встановили, що сума збитків, завданих державі, становила більше 35 млрд. гривень.

"Усі висновки аудиту підтверджені доказами, що свідчать про незаконне використання коштів Держбюджету в 2008-2009 роках і першому кварталі 2010 року", - повідомляє прес-служба уряду.

Реклама:

Наприклад, йдеться в повідомленні, у розпорядженні ревізорів є запис відеоконференції за участю керівників регіональних відділень Держказначейства, в ході якої глава Держказначейства в ручному режимі, прямими вказівками розподіляв мільярдні кошти державного бюджету на витрати, які абсолютно не були передбачені законом "Про Державний бюджет України".

У результаті з 25 млрд. гривень ліквідних коштів, які повинні були перебувати на рахунках на 1 січня 2010 року за аналітичним рахунком і звітами самого ж Держказначейства в дійсності на цей момент сума ліквідних активів становила лише 1,7 млрд. гривень.

В уряді зазначають, що уряд Тимошенко, грубо порушуючи чинне законодавство, розмістив на депозитних рахунках банків понад 6,4 млрд. гривень, 1,2 млрд. доларів, 97 млн. євро - на умовах, вигідних комерційним банкам.

Все це відбувалося на тлі того, що уряд зайняв кошти на внутрішньому ринку на вкрай невигідних для платників податків умовах: майже під 29% річних на короткий термін.

Державний борг за 2009 рік виріс на 96 млрд. і на 1 січня 2010 року становив 227 млрд. гривень, що на 33,9 млрд. перевищує граничний розмір державного боргу, що був встановлений законом "Про Державний бюджет України" на 2009 рік.

"Стенограми засідань уряду свідчать, що Тимошенко особисто нав'язувала незаконні схеми використання бюджетних коштів. Так, закуплені під державні гарантії автомобілі "Швидкої допомоги" і медичний вертоліт були оформлені як лікувальне устаткування для того, щоб не платити податок на додану вартість, акциз і мита", - повідомляють в прес-службі уряду.

Згідно з повідомленням, виготовлення безкоштовних державних актів на право власності на землю було профінансовано за рахунок коштів, призначених онкологічним диспансерам.

Комерційній корпорації "Укравтодор" надано короткострокову позику з коштів загального фонду бюджету, щоб корпорація розплатилася зі своїми зовнішніми боргами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: