Уряд ще не знає, як нарахувати пеню за компослуги

П'ятниця, 28 січня 2011, 09:23

Найближчим часом пеня за несвоєчасне внесення квартплати та оплати житлово-комунальних послуг нараховуватися не буде.

Нагадаємо, 14 грудня 2010 року Верховна рада дозволила стягувати пеню з 2011 року, скасувавши законом № 2795-VI тимчасовий мораторій на її нарахування, який був введений парламентом у листопаді 1996 року, пише видання "Комерсант-Україна".

Це було зроблено для того, щоб стимулювати громадян своєчасно розраховуватися за послуги ЖКГ.

До листопада 1996 пеня нараховувалася в розмірі 0,01% за кожен день прострочення, але не вище суми заборгованості.

Реклама:

Ця ставка визначалася постановою Кабінету міністрів, а нараховував пеню Ощадбанк - на той момент він був єдиним банком, які брали у громадян платежі за квартиру і послуги ЖКГ.

Зараз документа, який би регламентував її розмір, не існує.

Перші рахунку на оплату послуг ЖКГ і квартплату з урахуванням пені повинні бути сформовані на початку лютого.

Однак, як повідомила начальник відділу комунальних підприємств управління економіки Львівської міськради Леся Бондарська, в розпорядженні міста до цих пір немає нормативного акту, що роз'яснює, як нараховувати пеню.

"Її розмір закладений в проект Житлового кодексу, однак він буде прийнятий не раніше березня", - розповіла Бондарська.

За словами прес-секретаря комунального підприємства "Харківські теплові мережі" Тетяни Чуйкової, в Харкові також очікують розробки механізму її стягнення на державному рівні.

"Як тільки цей механізм з'явиться, пеня буде нараховуватися", - повідомила Чуйкова.

А в Донецьку зажадали від Кабінету міністрів додаткових роз'яснень.

"Хто буде нараховувати пеню, вести облік, на який рахунок вона буде поступати - нічого цього поки не відомо. І що робити з людьми, яким місячну зарплату виплачують у два прийоми: гроші вони отримують після 25-го числа, а пеня нараховується з 20 -го ", - заявив начальник головного управління благоустрою та комунального обслуговування Донецької міськради Костянтин Савінов.

У Київській міській держадміністрації вийшли із ситуації оригінальним способом, ввівши з 1 лютого диференційовані тарифи: для киян, які оплачують рахунки після 20-го числа звітного місяця, тариф буде більш високим.

Голова постійної комісії Київради з питань житлово-комунального господарства Юрій Бондар вважає їх введення вимушеним:

"Стягнення пені за відсутності державної методики негайно викликало б протести платників і правоохоронних органів".

У прес-службі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства вчора повідомили, що розробкою методики займається спеціально створена робоча група.

Однак процес йде повільно, оскільки з 1996 року ситуація в країні змінилася: "Зокрема, неясно, якому органу доручити нарахування пені. Це не може бути Ощадбанк, оскільки тепер оплачувати рахунку можна в багатьох банках".

Тим не менш у відомстві розраховують завершити розробку методики до 20 лютого, коли закінчиться перший розрахунковий період 2011 року.

За інформацією прес-служби Мінрегіонбуду, розмір пені та порядок її нарахування на законодавчому рівні будуть встановлені до прийняття Житлового кодексу шляхом внесення змін до законів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: