ЄС штовхає Україну на створення газового СП з Росією

Середа, 26 січня 2011, 09:54

Керівництво Євросоюзу вважає безглуздим вкладати гроші в модернізацію газотранспортної системи України.

У Брюсселі виходять з того, що у разі будівництва двох газопроводів з Росії в ЄС - South Stream і Nord Stream - необхідності в українському та білоруському транзит ні в Росії, ні в Євросоюзу більше не буде.

Фактично Єврокомісія підштовхує Київ до створення спільного підприємства з "Газпромом", пише видання "Комерсант-Україна".

25 січня комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Оттінгер заявив, що виділення Євросоюзом коштів на модернізацію української ГТС залежить від гарантій Росії на прокачку газу до Європи.

Реклама:

"Росія може постачати паливо без допомоги Україні чи Білорусі - зараз вона експортує на європейський ринок 120 млрд кубометрів газу", - пояснив Оттінгер.

Це розуміють і в українському уряді. Так, тиждень тому прем'єр-міністр Микола Азаров заявив: "Росія побудує Nord Stream і South Stream, Європа і Азербайджан - Nabucco, і Україна опиниться в глухому куті. Тому найважливіше - створити умови не тільки для нормального функціонування ГТС Україні, але і для її існування".

Під такими умовами російське керівництво має на увазі об'єднання газових монополій двох країн - "Газпрому" і НАК "Нафтогаз Україна", про що в травні 2010 року заявив прем'єр Володимир Путін.

Український уряд у відповідь подав ідею створити СП на базі магістральних газопроводів і родовищ "Газпрому" в РФ.

Восени "Газпром" запропонував для СП низку родовищ на Ямалі і в Астрахані.

Цей проект сторони обговорюють вже півроку. Очікується, що навесні вдасться просунутися у створенні СП.

Формально минулої осені Верховна рада вивела ГТС з переліку стратегічно важливих і не підлягають приватизації підприємств.

Однак, за словами Азарова, "питання приватизації української ГТС зараз неактуальне". У свою чергу президент Віктор Янукович неодноразово заявляв, що розраховує на спільну участь України, Росії та ЄС у модернізації української ГТС.

У Єврокомісії досі займали нейтральну позицію, але Оттінгер порадив владі України переконати Москву відмовитися від будівництва South Stream і профінансувати модернізацію української ГТС.

На думку члена комітету Верховної ради з ПЕК Сергія Пашинського, Україна зможе впоратися з модернізацією ГТС як без європейської допомоги, так і без передачі активів в СП з російським "Газпромом".

Глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін зазначає, що у "Нафтогазу" є можливість у найближчі 5-7 років вкладати по 200-300 млн. доларів щороку в модернізацію ГТС.

За рахунок зростання обсягів прокачування, а також внутрішньої економії "Укртрансгаз" вклав у підвищення ефективності роботи системи в 2010 році близько 200 млн. доларів і планує витратити на ці цілі в нинішньому році ще більше 300 млн.

"Колишня влада прагнула залучити ЄС до участі в модернізації нашої ГТС з політичних мотивів: нам було важливо інтегруватися в європейський ринок. Зараз нам важливіше домогтися завантаження системи", - говорить пан Пашинський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!