США дадуть Україні 40 мільйонів за вивезений уран

П'ятниця, 21 січня 2011, 15:48

США готові надати Україні компенсаційний пакет на загальну суму близько 40 млн. доларів за високозбагачений уран (ВЗУ), який у 2010 році Віктор Янукович пообіцяв Бараку Обамі вивезти до квітня 2012 року до Росії.

Про це з посиланням на джерела у виконавчій владі, близькі до вирішення уранового питання, пише "ДТ. Україна".

Джерела стверджують, що сума у 40 млн. доларів "істотно перевищує оцінну вартість українського ВЗУ".

При цьому українська сторона наполягла на тому, що компенсація буде виділена не грошовими коштами, а устаткуванням, технологіями, низькозбагаченим ураном.

Реклама:

"Адже, враховуючи наші реалії, гроші, як зазвичай, розкрадуть, а українські вчені знову залишаться ні з чим", - відзначає видання.

Україна у 2010 році вже вивезла до Росії 106 кілограмів ВЗУ.

У травні 56 кілограмів відпрацьованого палива були вивезені з Київського інституту ядерних досліджень.

30 грудня з Харківського фізико-технічного інституту до Росії під контролем МАГАТЕ була вивезена перша партія - 15 кілограм ВЗУ.

Незадовго до цього, 25 і 28 грудня, до РФ двома спецавіарейсами партії високозбагаченого урану - усього 35 кг. були відправлені з Севастопольського національного університету ядерної енергії і КІЯД.

Сполучені Штати також виконали частину своїх зобов'язань: напередодні, перед вивезенням ВЗУ з України, двома авіарейсами до нашої країни було доставлено еквівалентну кількість низькозбагаченого ядерного палива для потреб севастопольського і київського інститутів.

Кошти, виділені американцями, планується використовувати таким чином.

У СНУЯЕП буде посилено рівень безпеки науково-дослідного реактора.

За свідченням джерел, американська сторона вже почала заходи щодо посилення технічного потенціалу СНУЯЕП, зокрема український університет вже уклав контракт з Окриджською національною лабораторією США на виконання робіт з модернізації дослідницького реактора IP-100.

Для КІЯД на американські кошти купується низькозбагачений уран для реактора ВВР-М.

Цей реактор вже працював частково на низькозбагаченому паливі та був сертифікований для його використання.

У квітні 2010 року в КІЯД залишалося ВЗУ всього на кілька місяців, тому американська пропозиція повністю перевести цей реактор на низькозбагачене паливо виявилася дуже доречною.

Вона дала можливість українським ученим продовжувати експериментальні роботи.

Якщо б це рішення не було прийнято, київський реактор довелося б зупинити, стверджують джерела з виконавчої влади.

Свою частину виділених американцями коштів повинен отримати і ХФТІ.

Вже названу його керівництвом суму 25 млн. доларів планується направити на створення на його базі сучасної ядерної установки - унікального джерела нейтронів, заснованого на підкритичній збірці, що керується електронним прискорювачем.

Американці називають її "вишуканою", а харківські вчені - "прообразом найбезпечнішого ядерного реактора майбутнього" і обіцяють, що нейтронне джерело "швидко просуне Україну на багато років вперед - в майбутнє покоління ядерної енергетики".

У той же час, "оцінити" український ВЗУ досить складно. Як стверджують експерти, у світі просто не існує ринку високозбагаченого урану.

Його не можна купити або продати на біржі або в магазині. Звичайно, можна продати його, наприклад, Північній Кореї або Ірану за дуже високою ціною, але в цьому випадку ціна накладених на Україну санкцій буде теж дуже високою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!