Фірташу віддадуть будівництво труби у Криму

Середа, 19 січня 2011, 15:39

27 січня буде вирішуватися доля головного газового проекту автономії - будівництва трубопроводу "Армянськ-Джанкой".

Як стало відомо, в цей день Одеський апеляційний господарський суд може узаконити компанію ЗАТ "Зангас-НГС" Дмитра Фірташа в якості генерального підрядника цього проекту, повідомляє видання "Комментарии".

Якщо це відбудеться, засновник Group DG зможе вирішити проблему газозабезпечення "Кримського содового заводу" і "Кримського титану".

Ідеологом будівництва газопроводу "Армянськ-Джанкой" є глава Міненерговугілля Юрій Бойко.

Реклама:

Вперше він офіційно виступив з цією ініціативою ще в 2003 році, коли підконтрольна йому держкомпанія "Укртрансгаз" підписала договір на будівництво цього трубопроводу з миколаївським ЗАТ "Зангас-НГС" Фірташа.

Реальне фінансування цього проекту почалося лише в 2007 році, коли Бойко очолив Мінпаливенерго.

Тоді на ці цілі "Укртрансгаз" перерахував вищезазначеному генпідряднику близько 320 млн. гривень.

"Зангас-НГС" встиг витратити тільки близько 10% цієї суми, після чого компанія призупинила роботу.

Причиною тому стало те, що на рубежі 2007-2008 років Кабмін очолила Юлія Тимошенко, з подачі якої будівництво труби "Армянськ-Джанкой" було заморожено.

При цьому "Укртрансгаз" тут же звернувся до суду з вимогою розірвати договір генпідряду з "Зангас-НГС", а також стягнути з цієї компанії близько 285 млн. гривень. неосвоєної передоплати.

Незважаючи на те, що ця суперечка тягнеться вже більше двох років, перше рішення в його рамках було прийнято відносно недавно.

Зокрема, 13 липня 2010 року Господарський суд Миколаївської області постановив, що позовні вимоги "Укртрансгазу" є безпідставними, і тим самим узаконив договір генпідряду між цією держкомпанією і "Зангас-НГС".

18 січня рішення першої інстанції планував переглянути Одеський апеляційний госпсуд.

Але служителі Феміди вирішили перенести розгляд цього спору на більш пізній термін - 27 січня.

Прогнозувати підсумки цього протистояння заздалегідь не варто. Але буде доречно сказати, що у "Зангас-НГС" є дуже хороший шанс відновити статус генерального підрядника кримського трубопровідного проекту.

По-перше, тому що в минулому році в "Укртрансгазу" з'явився новий керівник - Сергій Винокуров, який до цього очолював ТОВ "ОСТХЕМ Україна", що входить до складу OSTCHEM Holding Дмитра Фірташа.

По-друге, влітку 2010 року "Укртрансгаз" офіційно підтвердив інформацію про рішення добудувати газопровід "Армянськ-Джанкой".

"Ми плануємо, що новою магістраллю газ піде на початку 2011 року", - процитувала тоді прес-служба "Укртрансгазу" Винокурова.

Зараз автономія забезпечується блакитним паливом по магістралі "Херсон-Сімферополь", яка експлуатується близько 40 років, і неабияк зносилася за цей час.

Для того щоб забезпечити зростаючий попит, "Нафтогаз Україна" вводить штучне обмеження обсягів його споживання місцевими промисловцями.

У першу чергу це стосується "Кримського содового заводу" і "Кримського титану, що входять до групи OSTCHEM Holding AG Фірташа.

Але якщо магістраль «Армянськ-Джанкой» буде побудована, ця проблема вирішиться сама собою, адже нова магістраль розрахована на щорічне прокачування близько 4 млрд. куб. м газу, що вдвічі більше потенціалу трубопроводу "Херсон-Сімферополь".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!