"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українська нафтопереробка може зникнути?

Понеділок, 17 січня 2011, 11:31

Без власних нафтопереробних заводів Україна втратить енергетичну незалежність.

Про це в інтерв'ю газеті "Экономические известия" заявив виконавчий директор компанії "ТНК-ВР" Фелікс Лунєв, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"В Україні - шість НПЗ, чотири з яких нині по суті стоять. Заводи працюють на третину своїх можливостей. Загалом українські НПЗ - старі і не модернізовані. Останній з побудованих - Лисичанський, який належить "ТНК-BP", йому 35 років. Ми вклали в його модернізацію 500 млн. доларів за 10 років тільки для того, щоб вийти на виробництво бензину Євро-4. А вийти на Євро-5 - це ще 200-300 млн. доларів", - підкреслив Луньов.

Наприклад, в Білорусі, за його словами, нафтопереробка завжди субсидувалася з боку Росії за рахунок скасування мит на нафту або їх часткового застосування.

Реклама:

"Це давало близько 3-4 млрд. доларів чистого доходу тамтешнім заводам. Завдяки цьому вони відмінно модернізувалися, стали дуже сучасними. І якщо в нинішніх умовах вони ще відвоюють український ринок, то у нас не тільки інвестицій не буде, а галузь перестане існувати", - вважає виконавчий директор "ТНК-ВР" в Україні.

"Багато говориться про диверсифікацію поставок енергоносіїв, щоб Україна була енергонезалежним державою. Але без своїх НПЗ про енергонезалежність можна просто забути. Іноземні виробники будуть формувати ціни на українських заправках", - додав Луньов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!